Kožní a nehtová mykóza: Příznaky často podceňujeme, přitom je má každý druhý člověk

Ideálním prostředím pro vznik kožní mykózy jsou vlhčí místa jako například kožní záhyby či prostor mezi prsty na nohou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Drobný estetický problém, nebo seriózní zdravotní riziko? Kožní či nehtovou mykózu Češi podceňují, přitom se jedná o onemocnění velmi nepříjemné – zánětlivé, svědící a někdy i bolestivé. Příznaky typickými pro mykotické onemocnění během sledovaného půl roku trpělo 43 % české populace. A to je alarmující číslo. Polovina zasažených však své problémy za mykózu neoznačila.

Následkem podcenění příznaků mykózy může být pozdní zahájení léčby. Podle průzkum agentury Ipsos až tři čtvrtiny postižených s léčbou přestanou, jakmile odezní příznaky. Jenže to neznamená, že mykózu skutečně vyléčili. Včasné zahájení, ale stejně tak úplné dokončení léčby je zásadní.

Milujete saunu, pravidelně chodíte do fitka a najednou si všimnete, že se vytratil lesk nehtů, svědí vás pokožka, odlupuje se vám kůže mezi prsty. Také vás to někdy potkalo a nepřikládali jste tomu velkou váhu? Vězte, že se jedná o zdravotní problém, který rozhodně za pozornost stojí. Ideálním prostředím pro vznik kožní mykózy jsou vlhčí místa jako například kožní záhyby či prostor mezi prsty na nohou. Objevit se ale může i na jiných místech na těle, a to bez ohledu na to, jak přísně dbáte na hygienu.  

Kde vám dokáží poradit?

Mezi původce kožních a nehtových mykóz se řadí houby, které velmi často komplikuje bakteriální a kvasinková infekce. Pokud se objeví příznaky, které by mohly značit kožní nebo nehtovou mykózu, a vy si nejste jistí, odpověď může dát dermatolog. K tomu ovšem může být těžké se rychle dostat. V takové situaci je dobré zajít se poradit do lékárny a řešit situaci přípravky dostupnými ve volném prodeji.

Je vhodné volit takové, které působí nejen proti plísním, ale zároveň mají antibakteriální a protizánětlivý účinek. Řada volně prodejných léků navíc dokáže plísně pouze potlačovat (mají účinek fungistatický), ale v důsledku je neničí. Je proto lepší hledat ty, které původce plísní i hubí (mají i účinek fungicidní), a tím zabránit opětovnému návratu infekce. Mezi látky ničící původce plísní patří například naftifin.

Hlavně začít včas

Mnoho lidí si až v létě díky otevřeným botám uvědomí, že je něco v nepořádku. Není divu, nikdo nechce po koupališti chodit s nevzhlednými nehty a nezdravě vypadající kůží. Nehledě na to, že se v tu chvíli sám stává šiřitelem kožních a nehtových mykóz. Právě ty mohou za těmito na první pohled pouze estetickými problémy stát.

Podívejte se na svou kůži a nehty už nyní a zakročte, čím dříve, tím lépe. Pokud totiž mykóza zasáhne více než 25 % nehtu, lokální léčba volně prodejnými léčivými přípravky už nemusí být úspěšná a bývá třeba nasadit náročnější léčbu. Mykózy je lepší řešit včas a lokálně než léčbu odkládat a zbytečně tak zatěžovat organismus.

Jak probíhá léčba a co zabírá?

Motivace s problémem něco dělat přichází často až ve chvíli, kdy začne dotyčného výrazněji obtěžovat. Těžko ale začít s léčbou včas, když nevíme, s jakým onemocněním máme co do činění. Průzkum Ipsos totiž odhalil, že řada Čechů své potíže, které jsou typickými příznaky kožní a nehtové mykózy, za toto onemocnění primárně neoznačí. Ale i ti, kteří vědí, že za jejich problémy mykóza stojí, nezahájí léčbu ihned, ale až za několik dní až týdnů. 

Obvykle za tři týdny po výskytu prvních projevů. Hlavním důvodem pro zahájení léčby mykózy kůže je svědění v místě postižení (38 % respondentů). Mezi další varovné signály patří začervenání kůže, její odlupování nebo tvorba šupin. Nehtovou mykózu mohou předznamenávat i změny barvy a struktury nehtu. Pokud povrch nehtu ztratil lesk, mění barvu, štěpí se, láme a jsou viditelné deformity, je nejvyšší čas začít jednat. Kromě začervenání a svědění, nad kterými leckdo mávne rukou, mohou mezi projevy kožní mykózy patřit také puchýřky nebo drobné vřídky.

Pokud se problém týká i vás, odhoďte stud a vypravte se do lékárny, případně se objednejte k lékaři. V léčbě vytrvejte i potom, co vymizí nejviditelnější příznaky. Dle výzkumu Ipsos totiž celých 72 % postižených léčbu ukončí v momentě, kdy projevy vymizí, a to není správné, neboť v té době nemusí být mykóza řádně doléčena. Abychom předešli jejímu návratu, je třeba v ošetření pokračovat nejméně 2 týdny po vymizení příznaků. Podporu při těchto obtížích představují volně prodejné přípravky Exoderil ve formě roztoku i krému. Díky účinné látce naftifin hubí původce kožní i nehtové mykózy, ať už se jedná o problém plísňového, či bakteriálního původu. 

Klíčová slova: