Když nemůžeš, přidej: Po legendárním Emilu Zátopkovi šli sportovci i komunisté

Režim si na svou šanci počkal a zneužil ho ke své propagandě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Byl národním hrdinou, trojnásobným vítězem na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 i velkým nepřítelem komunistů. Řeč je o legendárním Emilu Zátopkovi, který vyhrál ve Finsku závod na pět i deset kilometrů a zejména nezapomenutelný maraton. 

Na olympijských hrách se chtěl seznámit s hvězdným Jimou Petersem, Angličanem, který patřil v té době k nejlepším. Povedlo se, skamarádil se s ním na startu a pak ho bez milosti porazil. Od té doby se stal Emil Zátopek skutečným běžeckým králem... 

Nechal za sebou i hlavní hvězdu Peterse

Zátopek si svého nového známého vyhlédl před závodem v novinách, dočetl se, že bude hlavním favoritem vrcholu olympijských her. Chtěl se ho v závodě držet co nejdéle, ideálně více jak 42 kilometrů, tedy až do cíle. Po třetině závodu byli oba v čele, dokonce spolu prohodili pár slov: "Neběžíme moc rychle?" zeptal se Zátopek Peterse, který mu odpověděl, že ne, že se tento závod takhle běžet má... popsal legendární Čech ve svých pamětích.

V tu ránu ale Brit přeběhl na druhou stranu, zřejmě proto, aby měl klid. Ten mu byl následně brzy dopřán. Angličanovi totiž došly síly, Zátopek šel do čela a nakonec nezapomenutelně zvítězil. Završil se tak tím počin, který bude dlouhé desítky let pod pěti kruhy zapsán jako jeden z nejúžasnějších. Jako počin, který už zřejmě nikdy nebude pod českou vlajkou zopakován.

"Neběžíme moc rychle?" ptal se Zátopek hlavní hvězdy maratonu Angličana Peterse.

Nepřítel komunistů

Už před odjezdem na sever Evropy si to Emil Zátopek u vedení vládnoucí komunistické strany rozházel. Nechtěl totiž odjet na OH bez svého kamaráda - mílaře Stanislava Jungwirtha, jenž měl kvůli otci u "soudruhů" škraloup v kádrových materiálech. Tehdy se totiž Zátopek soudruhům postavil, že buď odjedou oba, nebo nikdo. Strana nakonec ustoupila a odjezd obou sportovců povolila. A ani jejich očekávaná "odveta" nemohla přijít ihned, jelikož se Zátopek stal absolutní československou legendou.

Režim si však na svou šanci počkal... Zátopka zneužil ke své propagandě a následně jej po roce 1968 a podpisu manifestu dva tisíce slov poslal k lopatě. Věnovat se musel místo užívání "sportovního důchodu" například vrtání studní po celé československé vlasti. Rehabilitován byl až prezidentem Václavem Havlem.

Nejen v mysli milionů Čechů, ale i u řady zahraničních sportovních hvězd zůstane Zátopek navždy jako legenda, která dokázala velké věci. A to nejen pro své heslo: "Když nemůžeš, přidej!"