Husova kazatelna je největším viklanem u nás. Vyzařuje prý záhadnou energii

Řada těchto kamenů překážela v obdělávání půdy, proto byly rozbity
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kázal tu Jan Hus, nebo jde jen o pověst, která se nezakládá na pravdě? Opravdu na tomto balvanu stál, když šířil své myšlenky? Sílu místa si můžete na vlastní kůži ověřit jen kousek od Žemličkovy Lhoty. Navíc se zde nachází celá řada obřích balvanů a zajímavé legendy se váží i k dalším.

Husova kazatelna patří k těm vůbec nejvýznamnějším českým viklanům. Najdete ji v lese na kopci nad obcí Žemličkova Lhota. Samotná obec se pak nachází jihozápadním směrem od města Sedlčany, konkrétně pak v oblasti, která se nazývá Středočeské pahorkatiny.

Jihozápadním směrem od Husovy kazatelny jsou další zajímavé zkamenělé útvary, kterým se říká Čertova hrbatina. Rozprostírají se v prostoru mezi obcemi Petrovice a Bratřejovem.

Mnoho žulových balvanů

Pro tuto oblast jsou charakteristické žulové balvany, které jsou různě rozprostřené po loukách, ukrývají se ale v lesích nebo také vykukují z vodních ploch rybníků. Doby minulé nahrávaly větší četnosti kamenů, nicméně některé z nich hodně překážely při obdělávání půdy. Řada z nich tak byla rozbita a následně odstraněna.

Tyto balvany mají každopádně hodně dlouhou historii, vznikaly totiž několik milionů let hlavně pomocí zvětrávání. Během něj byly postupně odplaveny měkčí horniny a na místech zůstala nejpevnější část v podobě různě zaoblených balvanů.

Viklan je rozměrný skalní blok nebo balvan, který se jen menší částí svého povrchu dotýká skalnatého podloží. Tento název nese proto, že jde s vynaložením určité síly zpravidla rozkývat.

Na lesnatém kopci nad osadou Žemličkova Lhota jsou tyto kameny v zajímavém rozestavení. Ten vůbec největší leží v nadmořské výšce okolo 500 m n. m., a to v lesíku, který je tvořen břízami, nad silnicí Petrovice a obcí Počepice. Balvan je vysoký a široký asi 2,5 metru, jeho délka pak činí okolo čtyř metrů. Na něm je hluboká mísa, která stojí na nepatrné základně, díky čemuž je možné s ním trochu hýbat. Podobně umístěným balvanům se souhrnně říká viklany.

Kázal tu Jan Hus

Podle pověsti právě u tohoto viklanu prováděl svá kázání sám mistr Jan Hus. Bylo to v období, kdy žil na hradě Zvěřinci. Právě kvůli těmto důvodům nese viklan svůj název. Tento balvan a další, které se nacházejí v jeho blízkosti, jsou chráněnou přírodní památkou, která má rozlohu 9,07 hektarů.

Kolem něj prochází také naučné stezky, kterým se říká Petrovicko. Konkrétně kolem kazatelny prochází ještě další dvě značné turistické trasy. Přímo z městečka Petrovice vede k atraktivitě severovýchodním směrem značená trasa. Můžete se k ní ale vydat také z městečka Sedlčany, a to jihozápadním směrem přes městečko Vysoký Chlumec a dále jižním směrem přes obec Počepice.

Energeticky významná lokalita

Některé teorie praví, že právě tohle místo může vyvolávat velmi intenzivní záporné pocity. Mluvil o tom hlavně psychotronický badatel Pavel Kozák. Podle něj na sobě balvan nese zbytky negativní energie z důvodu pravěkých rituálních obětí.

Každopádně jak na nás viklan působí, si můžete otestovat sami. Faktem je, že Husova kazatelna je v řídkém lese a je obklopena mnoha dalšími obřími balvany. Pokud si tedy uděláte výlet a bude zrovna nízké slunce, pak je tu nezaměnitelná atmosféra. K nejsilnějšímu zážitku tak nejspíše dojde brzy ráno nebo naopak navečer.