Praha vyčerpá do dvou a půl roku možné kombinace značek aut. Co pak?

Co bude dál? Magistrát netuší
 

Pražský magistrát vyčerpá zhruba do dvou a půl roku všechny možné kombinace registračních značek na osobní vozidla. Nyní je na konci série začínající sedmičkou. Jak bude situace v budoucnu řešena, zatím není jasné.

Pražskou značku tvoří v levé části kombinace číslice, písmena A a číslice a v pravé části pak jsou čtyři číslice. Město dále eviduje téměř tři tisícovky registračních značek na přání a stovky značek pro elektromobily. V hlavním městě je registrováno 1,224 milionu provozovaných vozidel.

"Za dva a půl roku Praha vyčerpá všechny možné kombinace, zbývají už pouze dvě série začínající číslicemi 8 a 9," řekl zástupce vedoucího evidence vozidel Petr Adámek.

Existuje nějaké řešení?

Registrační značku, která již byla zlikvidována, následně není možné znovu používat a přidělit ji jinému vozidlu. Pro ilustraci, jen letos v září magistrátní odbor dopravněsprávních činností provedl první registrace u 7 000 vozů a udělal 1 000 výměn značek.

Řešení budoucího nedostatku kombinací značek je v kompetenci ministerstva dopravy. Podle Adámka již v minulosti padly návrhy možných řešení a změny podoby značek. Přijato ale zatím žádné rozhodnutí nebylo. "Co bude, nevíme," potvrdil. Vyřazené a rozsekané značky odevzdává magistrát majiteli, tedy ministerstvu dopravy, které kov odveze k recyklaci.

Kromě běžných registračních značek vydává magistrát také ty na přání. Od 1. ledna 2015, kdy tato možnost vznikla, město eviduje 2 700 takových značek. "Ročně takových žádostí bývá asi 400," řekl Adámek. Od 1. dubna 2019 pak město zaregistrovalo také 750 elektromobilů.

Klíčová slova: