Cirkus Humberto už by se do Paříže nepodíval. Tamní radnice tuto zábavu zakázala

V České republice je drezura zakázaná od roku 2004 u primátů, ploutvonožců, nosorožců, hrochů a žiraf narozených po tomto datu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pařížská radnice přestane příští rok vydávat povolení k záboru veřejného prostranství cirkusům, v nichž vystupují volně žijící zvířata. Schválilo to zastupitelstvo francouzského hlavního města. Radnice chce přijetím opatření vyvinout mimo jiné tlak na francouzskou vládu, která omezení vystupování volně žijících zvířat v cirkusech už delší dobu slibuje.

"Můžeme si všichni poblahopřát k tomuto rozhodnutí, které je v souladu se společenských pokrokem," uvedla radní Pénélope Komitesová, která má na starosti přírodu ve městě a biodiverzitu. Od příštího roku nebude na základně dnes schváleného rozhodnutí radnice vydávat povolení k záboru veřejného prostranství "všem cirkusům, které prezentují představení s divoce žijícími zvířaty".

Tlak na francouzskou vládu

Podle Komitesové, bývalé ředitelky francouzské odnože organizace Greenpeace, by mělo rozhodnutí Paříže mimo jiné vyvinout tlak na francouzskou vládu, aby se touto věcí zabývala. Ministryně životního prostřední Élisabeth Borneová nedávno slíbila, že své plány kolem cirkusů oznámí "v příštích týdnech".

Paříž v následujících třech letech uvolní jako součást opatření zhruba 50 000 eur (1,3 milionu Kč), které by měly cirkusům pomoci při transformaci.

Zákaz vydávat povolení k záboru veřejných prostranství se nijak nedotkne pařížského cirkusu Bouglione, který využívá prostory Zimního cirkusu, stavby z 19. století. Další známý cirkus Gruss bude muset ale při prodlužování dlouhodobé smlouvy v příštím roce podepsat doložku, v níž se zaváže, že přestane s drezúrou volně žijících zvířat.

Zatímco organizace na ochranu zvířat přijaté opatření vítají, provozovatelům cirkusů se nelíbí. "Odstranit zvířata, to je jako odstranit klauny. A pak už zůstanou jen představení, jako je Cirque du Soleil, která jsou pro intoše a puberťáky," řekl například William Kerwich z cirkusu Royal. Cirque du Soleil je zástupce takzvaného nového cirkusu, který spojuje akrobacii, hudbu, tanec a další druhy umění.

Zákaz je i na Slovensku

Podle nedávného průzkumu se proti vystupování volně žijících zvířat v cirkusech stavějí dvě třetiny Francouzů. Do konce loňského roku zakázalo drezúru divokých zvířat v cirkusech asi 40 zemí světa. V Evropě zákaz pro všechna zvířata nebo pro všechna divoká zvířata zavedlo přes 20 zemí, mezi nimi Bosna, Estonsko, Chorvatsko, Itálie, Rumunsko, Nizozemsko, Rakousko či Slovinsko. Veřejná vystoupení lvů, tygrů, slonů, hrochů, žiraf nebo delfínů zakázalo k 1. listopadu také Slovensko.

V České republice je drezura zakázaná od roku 2004 u primátů, ploutvonožců, nosorožců, hrochů a žiraf narozených po tomto datu. Poslanecká sněmovna se nyní zabývá vládním návrhem novely zákona na ochranu zvířat, která by zákaz rozšířila i na nově narozené slony a delfínovité. Ochránci zvířat by ovšem chtěli zakázat využívání všech druhů volně žijících zvířat v cirkusech.

Klíčová slova: