Praha vyhrála soud s bývalým nájemcem holešovické tržnice

Nájemce měl podle smlouvy do areálu tržnice investovat, to se ale nestalo
 

Pražský magistrát vyhrál soudní při se společností Delta Center, která měla v nájmu holešovickou tržnici. Společnost musí do 30 dnů vyklidit areál a uhradit dlužné nájemné včetně tzv. příslušenství ve výši 246 milionů korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Firma měla areál pronajat do roku 2045, město se ji ale rozhodlo před sedmi lety ukončit. Firma ukončení smlouvy nepřijala a případ skončil u soudu. "Soudy se neúspěšně táhly od roku 2012. Dnešním vítězstvím se konečně otevře cesta k opravě a oživení holešovické tržnice," sdělil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Mluvčí městského soudu Markéta Puci řekla, že dnešní rozhodnutí je potvrzením letošního prvoinstančního rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 7.

Velmi zanedbané místo

Někdejší vedení města pronajalo tržnici v roce 1995 firmě Delta Climatizer, která později změnila jméno. Firma následně podle města dlouhodobě porušovala smluvní podmínky. Do areálu měla investovat, to se ale nestalo. "Postupně se areál proměnil v zanedbané místo, jehož symbolem se stal nezákonný prodej falšovaného zboží a prostituce," vysvětlil Vyhnánek.

Město v roce 2012 smlouvu vypovědělo. Požadovalo dlužné nájemné a vyklizení prostor. Firma výpověď neuznala, stejně jako výzvu k úhradě dlužného nájemného. Spor skončil u soudu.

Společnost Delta Center vlastní izraelští investoři. Pokusy o získání jejich vyjádření prostřednictvím dvou e-mailových adres byly marné, zprávy ale byly vždy nedoručitelné. Investoři své aktivity v tržnici zřejmě ukončili.

Praze se uvolní desítky milionů

Rozhodnutí soudu také znamená, že městu se uvolní ze soudní úschovy asi 170 milionů korun od dalších nájemců, kteří měli smlouvu s Delta Center. V jednu chvíli totiž část nájemců platila městu, druhá firmě Delta Center. "Žádost o peníze podáme, jakmile nám bude doručeno rozhodnutí soudu. Investovány pak budou postupně," doplnil Vyhnánek.

Město si nyní nechává zpracovat tzv. ověřovací studii proměny tržnice. "Měli bychom ji mít v zimě," řekl Vyhnánek. Na základě zmíněných dokumentů se pak město rozhodne, jaký zvolí postup oprav hal a uličky mezi nimi. Rovněž se na jejím základě rozhodne, jaké služby a obchody v areálu budou. Na kolik opravy vyjdou, zatím není jasné.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval až do 80. let minulého století a začal se měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Klíčová slova: