Vánoční výzdoba bytu - tipy, jak zkrášlit interiér

Doma to má o Vánocích vonět cukrovím, vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem
  |  Komerční sdělení

Na Vánoce může být u vás doma minimalistická i tradiční výzdoba. Můžete ji mít jen na pár místech, nebo ji dát do každého koutu vašeho bytu nebo domu. Máme pro vás tipy na sváteční dekorace, které vám zpříjemní nejkrásnější svátky roku.

Vánoční výzdoba neodmyslitelně patří k době adventu i Vánoc. Než zapálíte na adventním věnci první svíčku, promyslete si celou výzdobu bytu či domu. Pokud jste ho ještě nezvládli připravit, pořád ještě není pozdě. 

Adventní věnec

Jestli vás už přestal bavit klasický adventní věnec z chvojí, nazdobte si jej letos netradičně. Adventní věnce mohou být i oválné, ve tvaru čtverce či obdélníku, moderní a minimalistické. Stačí, když si je podle sebe nazdobíte a zasadíte do nich svíčky. Můžete si pořídit i designový stojánek na čtyři svíčky.

Vánoční světla

Ještě před Mikulášem se okna a balkony domovů rozsvítí množstvím světel. S klasickými světelnými řetězy můžete vytvořit různé tvary, třeba hvězdu nebo anděla, nebo si tyto tvary koupit. Krásné jsou i světelné řetězy s efektem padajícího sněhu, světla ve tvaru rampouchů, kouličky nebo lucerničky. Světýlka můžete dát i nad kuchyňský stůl, kolem oken a dveří nebo ven na balkon, terasu, dům i zahradu. Ozdobte venku stromy a uvnitř nábytek

Vánoční vůně

Doma to má o Vánocích vonět cukrovím, vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem. Vánoční koření použijte i při dekoraci domovů. Celé skořice dejte do skleněných mís a váz nebo ji ovažte mašlí a použijte ji jako ozdobu na vánoční stromeček. Vyrobte si tradiční svícen z jablka nebo pomeranče nazdobený hřebíčkem. Kupte si aromatické svíčky, esence a františky. 

Vyrobte si dekorace

Vyrobte si papírové vánoční řetězy, sněhové vločky, hvězdy a vystřihované anděly z papíru. Před umělými ozdobami můžete dát letos o Vánocích přednost přírodě. Do vázy si dejte větvičky chvojí, dozdobte je větvičkami šípků, hlohu nebo břízy. Udělejte dekorace z kůry, šišek, ořechů i kaštanů. Použijte slámu a slaměné či dřevěné ozdoby, podzimní sušené plody a květy, vánoční koření jako celou skořici, badyánové hvězdičky, sušená kolečka jablek, citronu i pomeranče. Výhodou je, že vás to nebude nic stát a vyrobíte si vše sami.

Vánoční barvy

O Vánocích může být hlavní barvou bílá, červená, zelená, fialová, zlatá i stříbrná, prostě barva, kterou si vyberete. Bílá je symbolem čistoty, nevinnosti a touhy po dokonalosti. Můžeme ji kombinovat s jakoukoli jinou barvou, včetně zelené. Bílé mohou být vánoční ozdoby na stromečku, dekorace v oknech i adventní věnec na stole. Mohou být i fialové, která je typickou barvou Vánoc a původní barvou Adventu. Ta symbolizuje pokání, skromnost, lásku a navozuje atmosféru meditace. Dobře se kombinujte i s bílou, stříbrnou či zlatou barvou. Přidejte vánoční ubrusy, polštářky, povlečení, závěsy a další bytový textil.