Hledač pokladů ve vězení. Nepřiznal svůj vzácný nález, který se pokusil zpeněžit

Najít vzácný poklad a nepodělit se je zločin
 

Vysoké tresty vězení uložil dnes britský soud dvěma amatérským hledačům pokladů. Layton Davies a George Powell objevili v roce 2015 ve střední Anglii vzácný poklad, nález ale zatajili a rozhodli se jej zpeněžit. Powella kvůli tomu poslal soud na deset a Daviese na 8,5 roku za mříže.

Dvojice našla v roce 2015 na poli ve střední Anglii pomocí hledaček kovů anglosaské šperky a mince staré 1100 let. Nález ale nenahlásili úřadům, jak jim ukládá zákon, ale rozhodli se jej rozprodat.

Část nálezu se jim možná zpeněžit podařilo, zbytek uschovali neznámo kam. Na fotografiích nalezených na mobilním telefonu jednoho z odsouzených je vidět několik set vzácných předmětů, do dnešního dne se ale pachatelům podařilo zabavit jen 31 mincí a několik šperků.

Nadvláda nad Anglií

Podle odborníků měly zlaté a stříbrné šperky a mince hodnotu mezi třemi miliony a 12 miliony liber (89 milionů až 356 milionů Kč). Historická hodnota pokladu je podle nich ale nevyčíslitelná. Nález totiž mohl podat svědectví o období, kdy Anglosasové bojovali s Vikingy o nadvládu nad Anglií.

Soud dnes 51letému Daviesovi a 38letému Powellovi vyčetl, že neokradli jen majitele pozemku, na kterém se poklad našel, ale i britskou veřejnost. Poklad totiž podle něj patřil celému národu. Soudce Nicholas Cartwright připomněl, že britské zákony jsou štědré a nálezcům pokladů přiznávají odměnu ve výši třetiny až poloviny tržní hodnoty nalezených předmětů. "Každý jste si mohl přijít nejméně na půl milionu liber," řekl soudce odsouzeným. "Chtěli jste ale víc," dodal před vynesením vysokých trestů.