Předsedkyní Pekarová Adamová, Pospíšil zcela mimo hru. TOP 09 chce euro a cílit na regiony

Stranu před 10 lety založili Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem, teď ji přebírá Pekarová Adamová
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jiří Pospíšil už zná jméno svého nástupce v čele TOP 09. Souboj mezi Markétou Pekarovou Adamovou a Tomášem Czerninem byl velmi vyrovnaný a šance na úspěch měli oba kandidáti. Novou šéfkou strany byla nakonec poprvé v historii strany zvolena žena. Dosavadní předseda Pospíšil je zcela mimo vedení, místopředsedou ho delegáti nezvolili.

Nová šéfka TOP 09 dostala ve volbě předsedy 96 hlasů, Czernin o 15 méně. Hlasovalo 178 delegátů, jeden lístek byl prázdný. Pekarová Adamová se stala čtvrtým předsedou nyní druhé nejmenší opoziční sněmovní strany. TOP 09 by měla vést i do příštích voleb do Sněmovny v roce 2021 a už příští rok do krajských a senátních voleb.

Pekarová Adamová bývá řazena k liberálnějším politikům oproti Czerninovi, jehož orientace je konzervativnější. TOP 09 se jejím zvolením stala jedinou parlamentní stranou, v jejímž čele stojí žena.

Nová předsedkyně TOP 09 má na levé paži tetování v arabštině. Vysvětlila, že jde o jména její rodiny, které si nechala vytetovat před deseti lety na dovolené v Maroku.

Gratulovali Fiala i Rakušan

"Věřím, že spolupráce našich stran v Poslanecké sněmovně a Senátu bude pokračovat stejně tak úspěšně jako v minulých letech," blahopřál političce na twitteru předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.

Její zvolení ocenil i předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. "Tak jak jsem ji poznal za poslední dva roky ve Sněmovně, můžu s klidným srdcem říci, že bude kolegům dobrou šéfkou. A TOP 09 pod jejím vedením partnerem pro další spolupráci demokratických stran," uvedl.

Pospíšilova totální porážka

Bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nezískal pozici řadového místopředsedy strany. Místopředsednický post neobhájil ani Marek Ženíšek. Místopředsedy TOP 09 delegáti zvolili starostu Roztok u Prahy Jana Jakoba, předsedu karlovarské krajské organizace Lukáše Otyse, senátora Herberta Paveru a poslance a zastupitele Vlastimila Válka.

Europoslance Pospíšila a někdejšího poslance Ženíška delegáti nezvolili navzdory tomu, že oba kandidáty podpořila nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vyhověli jen jejímu přání, aby se místopředsedou stal i Pavera.