Muž přes falešný profil získal fotky nahých nezletilých dívek

Muž nejdříve dívky požádal o přátelství, a pokud jeho žádost přijaly, začal si s nimi psát
 

Muž přes falešný profil na Facebooku získal fotografie nahých nezletilých dívek. Je stíhaný za sexuální nátlak a ohrožování výchovy dítěte, v případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí pět až 12 let vězení. Oslovil stovku dívek, některé z obětí jsou ze středních Čech.

Sedmadvacetiletý podezřelý dle policie vytvořil na sociální síti falešný profil pod označením Kristynka Novotna. Vydával se za nezletilou dívku a začal si podle facebookových profilů vybírat stejně staré dívky, kterým ještě nebylo ani 15 let.

"Nejdříve dívky požádal o přátelství, a pokud jeho žádost přijaly, začal si s nimi psát. Po chvíli však od dívek začal požadovat zasílání intimních fotografií a videí, kdy v mnoha případech sám uvedl, co přesně za intimní videa a fotografie chce od dívek zaslat," uvedla středočeská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Podezřelý je pak vydíral

Některé dívky falešný profil ve své síti zablokovaly, jiné fotografie zaslaly. Podezřelý je pak vydíral s tím, že pokud nepošlou další fotografie a videa, tak dříve zaslané snímky zveřejní a rozešle všem jejich kamarádům na Facebooku. Ze strachu pak část dívek ještě dál fotografie posílala.

"Bohužel i na tomto případu lze uvést, že vydírání dětí přes internet není mnohdy orgánům činným v trestním řízení oznámeno kvůli tomu, že se poškozené oběti stydí za fotografie a videa, které poskytly pachateli, nebo si často ani samy neuvědomují, že se staly oběťmi trestného činu," dodala Schneeweissová.

Podle ní by lidé neměli nikdy reagovat na výzvy s nevhodným obsahem. "Nezasílejte v žádném případě své intimní a choulostivé fotografie nebo videa cizím osobám, ale ani svým přátelům. Tyto materiály mohou být velmi snadno zneužity a použity proti vám," zdůraznila mluvčí.

Klíčová slova: