Novotný dorazil na úklidovém vozíku: Mám tolik peněz, že bych vlasovcům mohl postavit muzeum

S Pavlem Novotným v poslední době natáčelo hned několik ruských televizí
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný ocenil smířlivý postoj Hradu k možnému zřízení pomníku vlasovců na území městské části. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že hrdá země snese pomníky své minulosti, výslovně jmenoval i vlasovce. Novotný dnes na úklidovém vozíku dovezl ruskému velvyslanectví dopis, ve kterém se ohrazuje proti ruské kritice záměru pomník v Řeporyjích zřídit.

Novotný dorazil k velvyslanectví na oranžovém úklidovém vozíku, který dříve označil za vlajkovou loď flotily městské části, ze kterého měl vyvěšenou řeporyjskou vlajku. Dopis adresovaný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi po krátkém jednání s pracovníky ambasády vhodil do schránky zastupitelského úřadu.

V dopisu Novotný uvádí, že nehodlá diskutovat s Ruskem o svém záměru zřídit v Řeporyjích pomník vlasovcům. Velvyslanectví předtím uvedlo, že by pomník byl porušením mezinárodních závazků Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.

Reakce na ruské lži

Řeporyjský starosta poté řekl, že dnešní akcí reaguje na lži šířené ruským velvyslanectvím, pracovníky ambasády označil za pitomce. Poděkoval také Hradu za postoj ke zřízení pomníku, uvedl, že takovou reakci vůbec nečekal.

Ovčáček se krátce před Novotného příjezdem na ambasádu vyjádřil k jeho záměru smířlivě. "Hrdá, svobodná, demokratická a sebevědomá země snese pomníky na svou minulost. Buďme takovými! Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců," napsal.

Už v minulosti se k vlasovcům smířlivě vyjádřil i prezident Miloš Zeman. V roce 2015 před cestou na vojenskou přehlídku v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války řekl, že jede uctít nejen Rudou armádu, ale i vlasovce.

Kdo byli vlasovci?

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Zemřelo jich při tom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává. Velitel Andrej Vlasov byl po skončení války Sověty popraven.

Novotný uvedl, že chce zřídit pomník vlasovcům jako poděkování za jejich roli při osvobození Prahy. Rozhodnutí podle něj vychází i ze zkušeností řeporyjských pamětníků na události Pražského povstání. Dnes také podotkl, že případné vytvoření pomníku, o kterém bude zastupitelstvo hlasovat 16. prosince, pokryjí Řeporyje z vlastních zdrojů, hlásí se mu ale prý i soukromí dárci. "Mám tolik peněz, že bych vlasovcům mohl postavit muzeum," řekl. Pomník by podle něj měl vzniknout do květnového výročí konce druhé světové války.