Mladá Boleslav založí na jaře městský včelín, zatím budou tři úly

Včely opylují 30 procent potravin, které lidé jedí
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mladá Boleslav založí městský včelín. Vzniknout by měl na jaře příštího roku, lidé si později budou moci zakoupit med. Včelín má vzniknout v zahradě komunitního centra Klementinka, které je v centru města. Místo tak bude přístupné každému, kdo chce chov včel sledovat.

Do budoucna budou moci lidé kromě samotného medu ochutnat například také mladoboleslavskou medovinu. "Plánujeme, že spolu s fungováním včelína zde také začnou působit zájmové včelařské kroužky, a to jak pro dospělé, tak pro děti," řekl náměstek primátora Daniel Marek (STAN).

V Klementince se na jaře objeví tři včelíny, jeden z nich bude prosklený, aby mohli zájemci pozorovat život včel na vlastní oči. Starat se o ně bude včelař Martin Weiss, který má v tomto oboru mnohaleté zkušenosti.

Když vymře hmyz, končíme

V Mladé Boleslavi má nový včelín také obchodní centrum Bondy. Včely začalo chovat na střeše. Zatím jsou ve dvou úlech, v každém z nich žije asi 40 000 včel, v příštích letech se mají včelstva rozšiřovat. Firma chce chovem včel podpořit ekosystém a pomoci vrátit včely do měst.

Včely centrum chová na střeše jednoho z pavilonů v severozápadní, závětrné části. Stará se o ně předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí Jiří Šturma. Včely podle něj opilují 30 procent potravin, které lidé jedí.

Když vymře hmyz, vymírají i kvetoucí rostliny a ekosystém se hroutí. Jedno včelstvo dokáže vyprodukovat za sezonu i 100 kilogramů medu. Na produkci jednoho kilogramu medu musí včela opylovat asi sedm milionů květů. Z jednoho včelstva se průměrně vytěží v podmínkách Mladé Boleslavi 15 až 25 kilogramů medu.

Chovají se i v Příbrami

Od letošního roku se chovají včely například také na střeše kulturního domu v Příbrami. Včelaři tam zatím umístili dva úly, v nichž je v hlavní sezoně zhruba 10 000 včel. Pokud se projekt osvědčí, může být rozšířen. Podle odborníků se medonosnému hmyzu v městském prostředí daří, v Praze se podobně chovají včely například na Národním divadle.

V Kutné Hoře chová včely v parku pod Vlašským dvorem správce objektu. Starosta Josef Viktora (ANO) nezaznamenal, že by včely někoho obtěžovaly. Město o instalaci včelínů například na střechy veřejných budov neuvažuje. "Nikdo s tou myšlenkou nepřišel," uvedl Viktora.

Klíčová slova:
med