Lidské jídlo do psích a kočičích misek nepatří. Ani o svátcích, jinak svým miláčkům ubližujete

Asi nikdo z nás nechce, aby náš psí miláček vypadal takhle
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Advent, Vánoce, silvestr… Závěr roku přináší četné příležitosti k oslavám a hodování, kdy leckterý majitel psa či kočky v dobrém rozmaru dopřeje svému čtyřnohému kamarádovi něco dobrého ze svátečního stolu. Vždyť jsou přece svátky a kousek šunky nebo křupavého stehýnka přeci nemůže uškodit. Nebo ano?

Krmení psů člověčím jídlem, například šunkou, je jistě myšleno dobře. „Bohužel ale cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, a tak psům i kočkám nevědomě zaděláváme na budoucí možné zdravotní problémy,“ reaguje psí a kočičí šéfkuchařka a zkušená odbornice na výživu Markéta Táborská.

Upozorňuje, že především sůl obsažená v našem jídle je pro pejsky toxická a v množství 4 g/kilo jeho váhy může být až smrtelná, v případě koček je smrtelná dávka ještě nižší. Pro lepší představu – 10 dkg běžné šunky obsahuje přes 2 gramy soli. A právě tento častý fenomén dlouhodobého zkrmování nadbytku soli přetěžuje ledviny, dráždí zažívací trakt a vede k narušení minerální rovnováhy v těle.

Vánoční ryba je velký problém

Pokud pak pejsek dostává k jídlu jen granule, často přisolené, a navíc dlouhodobě jeden typ, problémy se mohou začít hromadit. „Jednostranná strava nesvědčí nikomu, naopak, pestrost je základem vyvážené výživy. Jen tak tělo, a je jedno zdali psí či lidské, přijme širší spektrum živin potřebných pro zdravé fungování a vývoj,“ zdůrazňuje Markéta Táborská.

Z nebezpečných potravin Markéta Táborská na prvním místě zmiňuje tepelně upravené kosti – oblíbená vánoční ryba nebo kuřecí stehna. Požitím těchto kostí riskujete u psa perforaci jícnu či střeva, v lepším případě velmi hutnou zácpu. Mezi vánočními ingrediencemi se často vyskytuje cibule, která dá jídlu šmrnc, ale pro psy a kočky je toxická. Ještě vzkaz těm, kteří nedají dopustit na houbového kubu – houby zvířatům taktéž nesvědčí!

A alkohol? Markéta Táborská má jasno: „Spousta psů miluje pivo, je hořké, studené, zajímavé. Kupříkladu můj senior preferuje po vzoru paničky plzeň. Myslete ale na to, co v malém psím těle může udělat víc než na prst pěny. Požití většího množství alkoholu způsobuje intenzivní pocit zmatenosti, ve které si pes může ublížit – někam spadnout, popálit se o troubu apod. V kritickém případě, pokud by vylemtal víc piva či něco jiného, může dojít až k otravě vedoucí ke kómatu.“

Kosti nemají velký význam

Kočkomilové ovšem s kvalitním kouskem ryby, hovězího či drůbežího masa neudělají chybu. Kromě vysoce kvalitních proteinů, vitamínů a minerálů tak dodají své kočce i tekutiny, které jsou důležité pro prevenci nemocí močových cest a ledvin. Krmit kočku pouze suchým krmivem není z dlouhodobého hlediska vůbec vhodné už proto, že kočka nemá tak silný pocit žízně, a pokud je krmena pouze granulemi, pohybuje se neustále na hranici dehydratace. Většina krmiv pro kočky navíc obsahuje namísto živočišného zdroje bílkovin spíše obiloviny a další náhražky, a tak není divu, že kočky domácí jsou spíše lenivé kuličky než pružné šelmičky.

Poněkud rezervovaně se Markéta Táborská staví k aktuálnímu trendu krmení psů syrovým masem: „Tento způsob výživy se v principu opírá o přirozené stravování šelem v přírodě. Je třeba si ale uvědomit, že většina současných plemen má s původním vlkem mnohem méně společného. Maso je bezesporu vynikajícím zdrojem důležitých bílkovin a tuků, psí organismus ale potřebuje také sacharidy, vlákninu a další živiny; nejlépe z čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnných příloh, semínek či bylin. Tolik diskutované kosti nemají ve vyvážené psí stravě valný nutriční význam, vápník dokážeme dodat bezpečnějšími zdroji a zvířeti tak častokrát odpadá zbytečná bolest a mnohdy i akutní zákrok na operačním stole.“

Je fajn zapojit rozum

Jenže nabídka krmiv a doplňků pro psy a kočky je dnes enormní, jak vybrat ty správné? Podle Markéty Táborské je třeba především zapojit zdravý selský rozum. Tak jako se učíme chápat obsah našich potravin, zkusme věnovat pozornost i složení krmiv. Sůl, cukr ani vedlejší produkty živočišné výroby nemají v krmivech co dělat. 

Rostlinné komponenty na prvním místě ve složení dělají ze zvířat spíše vegetariány než dobře živená stvoření. To, co skutečně potřebují, je kvalitní maso, přirozené zdroje vitamínů, minerálů bez zbytečné chemie a náhražek. 

Klíčová slova:
pes