Domácí rostliny, které mohou být životu nebezpečné. Jsou mezi nimi i tradiční vánoční květiny

Oblíbená vánoční dekorace má jedovaté bobule
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rozzářit domácnost barvami a vzduch osvěžit vůní rozkvetlých rostlin není nikdy na škodu. Když se blíží Vánoce, tak se i květiny stanou prvkem poctivé dekorace, která buduje tu pravou atmosféru. Některé ze zcela běžných druhů nás však mohou nemile překvapit tím, že jsou kvůli svým jedovatým účinkům nebezpečné. O jaké konkrétně jde? 

Vánoce se pomalu blíží a po první adventní neděli už jsou domácnosti vyzdobené v duchu tohoto oblíbeného svátku. Existuje však několik rostlin, bez kterých si vánoční chvíle nedokážeme představit a přitom nás mohou v mnohém nemile překvapit. Nejen rostliny spojené s Vánoci mohou být ve výsledku opravdu nebezpečné… 

Vánoční hvězda

Asi ta nejznámější vánoční rostlina může doma některým příliš zvědavým dětem nebo neopatrným domácím mazlíčkům zavařit. Jedná se totiž o rostlinu pryšcovitou, ze které vytéká jedovaté latexové mléko. Své pravé jméno pryšec nádherný sice přesně charakterizuje jeho estetickou a tradiční stránku, jen se poněkud zamlčelo, že jeho toxické účinky mohou být velmi nepříjemné. 

Trnová koruna

U Vánoc ještě na chvíli zůstaneme, ale v poněkud jiném kontextu. Stejnou jedovatou látku, jako má pryšec nádherný, v sobě obsahuje také také pryšec Euphobia milii, kterému se neřekne jinak než trnová koruna. O Vánocích bychom tak hlavně měli slavit narození Ježíše Krista, který nakonec zemřel s trnovou korunou na hlavě. Zajímavou symboliku tak najdete v obyčejných domácích rostlinách. 

Cesmína

Krásná rostlina se už léta řadí jako jeden z nejdůležitějších prvků vánoční dekorace. Cesmína si přízeň získává hlavně svojí sytě červenou barvou, kterou se mohou chlubit její plody. Krásné, ale nebezpečné bobule však mohou být velmi nebezpečné. Kdyby je náhodou spolklo dítě či pes, může tento elegantní a nevinný symbol Vánoc způsobit hotovou tragédii. 

Tchynin jazyk

Spojit si do jednoho matku vaší ženy, jed a Vánoce není tak složité. Botanikové za vás udělali alespoň kousek práce a tato rozšířená rostlina tak budí zcela přirozenou hrozbu. Ta je ovšem mnohdy, možná i díky svému jménu, v nebezpečném účinku přeceňovaná. Když se dítěti či domácímu mazlíčkovi podaří tuto rodinnou květinu ochutnat, čeká ho maximálně nevolnost, bolest hlavy a porucha trávení. 

Rodinné štěstí

Domácnost, to je hlavně rodina. Ta by měla být podle scénáře minimálně šťastná. Kdo by přeci nechtěl krásné Vánoce v rodinném kruhu? Třeba ten, co si pořídí rostlinu spatiphylum, jinak řečeno rodinné štěstí. Zdraví je však ohroženo ve formě pálení a otoku úst, potížemi při polykání, mluvení, nevolností a hlavně průjmem. 

Žádná z malých otrav není životu nebezpečná, pokud tedy nesníte cíleně všechny kusy této rostliny na světě…

Klíčová slova:
jed