Expert Milionu chvilek: Babišův střet zájmů je obrovský, brzy budeme mít loutkovou vládu i premiéra

Leo Steiner upozornil na machinace s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji, na rozkrývání podvodu spolupracoval s policií
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Proč asi státní zástupce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo rozhodl tak, jak rozhodl? Proč asi nejvyšší státní zástupce jeho rozhodnutí změnil a údajný střet zájmů Andreje Babiše se bude vyšetřovat od začátku? Opravdu voličům hnutí ANO nevadí, že i oni zřejmě platí firmám ve svěřeneckém fondu pana premiéra? Nejen o tom jsme se bavili s mužem, který už se nejednou postavil proti korupci. Co si tedy o momentální situaci v Česku myslí Leo Steiner?

/ROZHOVOR/ Andrej Babiš je z rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Zemana znovu trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo. Čekal jste to?
Byl jsem o tom přesvědčen, jelikož učebnicový dotační podvod by měl posoudit soud.

Co to znamená pro Českou republiku?
Dobrou zprávu, jelikož státní zastupitelství ještě plně nebylo začleněno pod divizi Agrofertu.

Vím, že nikdo nemáme křišťálovou kouli. Ale co si myslíte, že teď bude následovat?
Zdržovací taktika ze strany vlády, masové demonstrace, opoziční tanečky, možná aktivizace orgánů činných v TŘ v kauzách střetu a daňových úniků. Zásadní slovo ovšem bude mít EK, která se rozhodne v případě odmítnutí závěrů auditů, zda přistoupí k radikálnímu řešení, jako je zastavení veškerého financování EU dotací do Česka. Tento krok, pokud by trval několik let, by stál Česko stovky miliard.

A pokud jde o politický vývoj?
Myslím, že v první polovině příštího roku budeme mít nového loutkopremiéra a obdobnou vládu.

Leo Steiner nedávno skončil na pozici náměstka Státního fondu životního prostředí, když zastavil vyplacení dotace pro pivovarnický podnik Ethanol Energy spadající pod holding Agrofert. Před pár lety stál u odhalování machinací s evropskými dotacemi ROP Severozápad. Otevřeně vystupuje jak proti Andreji Babišovi, tak třeba i Marii Benešové.

Dozorový státní zástupce je opět pan Šaroch, který evidentně udělal zastavením trestního stíhání pana premiéra chybu. Je správné, aby měl dále důvěru nadřízených?
Všichni děláme chyby, pouze blbec je opakuje. Věřím, že pan Šaroch není hloupý nebo koupený.

Miloš Zeman se už dříve vyjádřil, že by panu Babišovi udělil abolici. Pokud by se tak stalo, nebylo by to naprosté podkopání základů právního státu?
Nejenom naprosté a přitom symbolické podkopání právního státu v Česku. Ale rovněž naprostá zdiskreditace prezidenta, který toto opakovaně nejenom vyloučil, ale zejména veřejně slíbil občanům Česka.

Vy spolupracujete s iniciativou Milion chvilek pro demokracii, připravuje se něco na konto faktu, že máme znovu trestně stíhaného premiéra?
Ano, masové a nápadité demonstrace, které v Česku ještě nikdy nebyly.

Aby toho nebylo málo, Evropská komise tvrdí, že Česko kvůli neoprávněně čerpaným dotacím Agrofertu bude muset vracet možná až téměř půl miliardy korun. Pan Babiš tvrdí, že je to nesmysl. Jak to vidíte vy?
Rozhodně zde EK neustoupí. To znamená, pokud nepřijmeme závěry a navrhovaná opatření, tak si je prostě dle platné legislativy vezme, prostě nám nic neproplatí. Nebo nás v případě katastrofického scénáře, že bude zastaveno financování všech dotací EU, zažaluje a bude peníze vymáhat. Tato varianta je ale, pevně věřím, málo pravděpodobná.

Jak je možné, že je stále dost lidí, kteří panu Babišovi věří? Vždyť je možné, že budou platit za jeho průšvihy...
Ten, kdo si myslí, že všichni lidé lžou, kradou nebo kdo nekrade, tak okrádá rodinu, nemá problém takové lidi podporovat a dát jim důvěru.

Měl by pan Babiš odstoupit ze své funkce?
Ano, včera.

Je znovuobnovení trestního stíhání vodou na mlýn opozice? Není však možné, že místo konkrétní práce se teď zase vrátí k programu AntiBabiš?
Podstatné je to napravení chybného a nepochopitelného rozhodnutí pana Šarocha. Pokud jde o opozici, je za své chování odpovědná sobě a lidem, od kterých chce důvěru.