Nejkurióznější muzea na světě: Vystavují se nočníky, vlasy nebo třeba vůně

Víte, že vlasy můžete použít i jako šperk?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jít o dovolené do muzea se někomu může zdát jako velká nuda, španělský server eldiario.es ale tento týden sestavil seznam kuriózních expozic z různých koutů světa, z nichž si vybere i ten největší odpůrce muzeí. Figuruje na něm i muzeum penisů téměř tří stovek živočichů v islandském Reykjavíku či muzeum vlasů v Turecku, toalet v Indii, psích obojků v Británii nebo vůní ve Španělsku.

Aromatická expozice v obci Santa Cruz de la Salceda v provincii Buros je podle serveru eldiario.es první svého druhu v Evropě. Nenabízí ale jen vůně (například citrusů, kávy či vína), nýbrž celkem 92 různých pachů, které španělský server konkrétněji nespecifikoval.

První záchod v Indii

Zajímavé může být muzeum toalet, které by asi málokdo hledal v Indii. Založeno bylo v Dillí v roce 1992 a jeho sbírka z padesátky zemí nabízí historický průřez hygienickými systémy různých národů.

Podle stránek tohoto muzea vymysleli první typ splachovacího záchodu už před 3 000 lety na území dnešní Indie. Na podobné téma vzniklo v roce 2006 ve španělské obci Ciudad Rodrigo muzeum nočníků, které čítá na 1 320 exemplářů ze tří desítek zemí pocházejících z doby od 13. až do 20. století.

Obojky ze zlata

Pro slabší povahy asi nebude muzeum vlasů, které je součástí obchodu s keramikou Chez Galip v tureckém městečku Avanos v centrální části země. Expozice čítá na 16 000 různých pramínků vlasů žen, které je tam nechaly majiteli keramické dílny na památku od roku 1979.

Milovníci psů jistě rádi navštíví sbírku asi 130 psích obojků, kterou mají na hradě v anglickém Leedsu. Nejstarší pochází z 15. století, je ze zlata a jeho psího nositele měl chránit před smrtelným napadením vlkem.

Nejošklivější obrazy

Asi největší evropskou sbírku slánek a pepřenek, čítající 20 000 kusů, vystavují ve vesnici Guadalest na jihovýchodě Španělska. Jejich nejstarší slánka je z 19. století.

Pokud si někdo myslí, že neumí malovat, bude se cítit jako Michelangelo v Muzeu špatného umění (MOBA) v americkém Bostonu. To shromáždilo obrazy tak ošklivé, že si podle majitele zasloužily být vystaveny. Momentálně lze ale expozici sledovat jen na internetu.

Klíčová slova: