Noční můra českých památkářů. Moderní architektura v Londýně sousedí hned s těmi nejstaršími památkami

Katedrála sv. Pavla pohledem z desátého patra galerie Tate Modern
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Když se řekne Londýn, většině lidí se vybaví Big Ben, Tower Bridge, Trafalgar square a pochopitelně Buckingham palace. Nejedná se však rozhodně o uzavřené muzeum, kde chodíte od jedné historické části ke druhé, vše je přesně naopak a moderní prvky prostě nelze přehlédnout. 

 

Dnes by se klidně mohlo říct, že Londýn je město jeřábů. Když se totiž podíváte z nadhledu, uvidíte, že stále roste do výšky. Pokud se tedy pustíte do objevování kouzla hlavního města Spojeného království, určitě se připravte, že v každé druhé ulici uslyšíte charakteristický zvuk nově vznikající stavby. 

Není tak naložené v konzervě minulosti, ale naopak se odvážně pouští do nových projektů, které město mění v evropský New York. Centrum byznysu s hlubokou historií okouzlí samozřejmě i skrze svůj specifický genius loci. 

Město bohatých

V celém Londýně dnes žije přibližně 9 milionů obyvatel. Po Moskvě a Istanbulu tak drží třetí příčku s největším počtem obyvatel v Evropě. Geografická poloha z něj činí hlavní obchodní centrum západní Evropy.

Vzhledem k tomu, že se zde nacházejí centra těch největších korporátních firem, zcela pochopitelně se to promítá do tempa a architektury města. Ani dnes nebudete ochuzeni o typicky cihlové anglické domečky, ale překvapí vás, jak v sousedství rostou mrakodrapy připomínající velká města v USA. 

Londýn šplhá do výšky a jiné čtvrti zase získávají novou atmosféru. Hipsteři okupují bývalé dělnické části města jako třeba Hackney, kde se bez problému skryjete před deštěm či silným větrem na nějaké dobré kávě. Londýn udává trend v mnoha ohledech. Ať už jde o odvážnou architekturu, která zde vyrůstá od druhé poloviny 20. století, či skrze bistra, kavárny, kluby a restaurace. 

Po procházce v oblíbené čtvrti Soho si budete myslet, že snad každý v Londýně patří mězi bohatou smetánku. Ten, kdo vydělává peníze v Praze, zcela jistě pocítí, že zajít na oběd opravdu něco stojí. Stejně tak vás ovšem nezklame výsledek na talíři. Bez problémů se můžete vydat cestou populárního street foodu, který je zde na každém rohu. 

Umění zadarmo

Jeden z velmi přátelských prvků města je otevřenost v rámci kultury. Hned několik významných galerií můžete navštívit zdarma, a to rovnou tu úplně nejdůležitější. Na Trafalgar square totiž leží The National gallery, která svou rozlohou a nabídkou těch nejvýznamnějších uměleckých kousků patří vůbec k nejvzácnějším institucím tohoto druhu v Evropě. To vše zadarmo. 

Stejně tak se můžete vydat do unikátní Tate modern gallery, která na břehu Temže vznikla z bývalé elektrárny. Několik pater umění se otevírá, aniž by vás to cokoli stálo. Zde také najdete ideální alternativu k populárnímu London Eye.

Když totiž chcete vidět rozsáhlý Londýn z výšky, stačí nasednout na výtah v Tate a z desátého patra máte úžasný panoramatický výhled na celou metropoli s dominantou katedrály svatého Pavla. 

O tom, že Londýn není jen byznys, vypovídá velký počet kouzelných knihkupectví, která nezapomínají návštěvníkům připomenout, že se procházejí ve městě slavného literáta Williama Shakespeara. Jeho stopy můžete zahlédnout třeba v historickém divadle Globe. 

Město na celý život

Pestrá paleta možností dělají z Londýna město, které celé neprozkoumáte za týden, měsíc a možná ani za několik let. Držet se místního tempa je skoro nemožné. Město se mění každým dnem a Buckingham palace společně s královnou mohou jen přihlížet, jak kolem něj roste nová architektura moderního střihu. 

Některé tradice však zůstávají a v okolním kontextu se z nich stávají unikátní ostrůvky minulosti. Stejně tak je možné získat přijemnou atmosféru v jednom z několika klasických anglických parků, kde vás žebrající veverky nenechají v klidu. 

Navštívit Londýn se rozhodně vyplatí, už jenom proto, že nudit se tady rozhodně nebudete. Nastupte tak do jednoho z legendárních double deckerů a prohlížejte si ulice jako vystřižené z Harryho Pottera v lehce moderním střihu.