Dobrá zpráva pro pivaře: Pivo je tělu prospěšné, ochrání i před zlomeninami. Má to ale jeden háček

Pivo patří k naší kultuře - a je dokonce zdravé
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Historie piva je téměř stejně stará jako lidstvo samo. A to, že se mezi námi udrželo tak dlouho, má určitě svoje důvody. Není to jenom alkohol a důvod sejít se v hospodě. Pivo je z určitého hlediska možné brát jako lék. Není to snad dobrá zpráva?

Pro přesvědčené pivaře sice může být úvodní informace povzbuzující, další řádky už se ale budou trochu lišit od jejich představy. Léčivou schopnost má pivo jen ve skutečně střídmých dávkách. Odborníci doporučují přibližně půl litru tohoto nápoje denně a při takové konzumaci na tom bude vaše tělo lépe, než kdybyste se rozhodli pro absolutní abstinenci.

Boj s rýmou

Pozitivně hodnotí působení těla na lidský organismus mimo jiné i španělský profesor Ramón Estruch, který již před pěti lety naznačil dokonce možnou spojitost mezi mírnou konzumací piva a vyšší odolností proti infekčním chorobám. Poznamenal ale také, že se tyto účinky mohou u jednotlivých osob lišit podle síly jejich vlastního imunitního systému.

Pivem proti zlomeninám

Známou skutečností je kladné působení piva na pevnost kostí a zubů, a to díky obsahu vitamínů a minerálů, mezi nimiž nechybí například vápník nebo fosfor. S ohledem na schopnost piva zpomalovat uvolňování vápníku z kostí jde také o prevenci vzniku ledvinových kamenů. Přiměřená konzumace piva je prospěšná také pro lepší usínání a klidnější spánek, po kterém se budíme odpočinutí a zrelaxovaní. Opět je třeba ale připomenout slovo “přiměřená”.

Pivo místo ionťáku

Kromě dalších podpůrných vlastností působí pivo v podstatě jako iontový nápoj. Někeří vědci tak doporučují konzumaci slabšího piva například po sportovních výkonech nebo za parného počasí, kdy pivo může přispět k lepší hydrataci organismu.

Krásné vlasy, zdravé oči

Křemík, respektive oxid křemičitý, obsažený ve sklenici zlatého piva, podporuje růst a kvalitu nehtů i vlasů a američtí vědci dokonce tvrdí, že mírná konzumace piva předchází vzniku degenerativních poruch vidění. Procento jejich výskytu u pivařů je o více než polovinu nižší než u lidí, kteří se pivu vyhýbají.

Nižší tlak

Prokázanou skutečností je také schopnost piva snižovat krevní tlak - opět se ale jedná o malé množství této tekutiny, přibližně o půl litru piva denně. Pokud zvládnete za večet vypít deset i více piv, pak věřte, že se dopracujete k účinku zcela opačnému a o prospěšnosti takového pití si můžete nechat jen zdát.  

Odvážné tvrzení

Z dalších výzkumů, které se pivu věnují opravdu často, plyne, že má pivo, respektive v něm obsažené antioxidanty, dobrý vliv na podporu poznávacích funkcí mozku. Jako testovací vzorek přitom vědcům posloužily myši, jejichž výsledky po požití piva původní domněnky potvrdily.

Problém je ale v množství piva, které by musel člověk denně vypít pro přijetí dostatečného množství prospěšných látek, které jsou v pivu obsažené jen ve skutečně malém množství. Podle dostupných materiálů se jedná o více než dva tisíce litrů…Každopádně i snaha se cení.

Klíčová slova: