Technické muzeum se chlubí přístrojem, který přinesl Nobelovu cenu

Technické muzeum vystavuje polarograf
 

U příležitosti 60. výročí udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému vystavuje Národní technické muzeum první originální polarograf. Nobelovu cenu za objev metody polarografie převzal Heyrovský ve Stockholmu 10. prosince 1959. 

Muzeum přístroj z roku 1924 vystavuje jen ojediněle, sdělila  Jana Dobisíková z muzea. Polarografie patří mezi elektrochemické analytické metody a slouží k určování přítomnosti a koncentrace některých neznámých látek v roztoku.

"První polarograf, který automaticky zaznamenával křivky závislosti proudu na napětí při elektrolýze kapkovou rtuťovou elektrodou, navrhli Jaroslav Heyrovský s japonským kolegou Masuzo Šikatou v roce 1924. Přístroj sestrojili mechanici Metoděj Ineman a František Peták z Fyzikálního ústavu Univerzity Karlovy. Postup analýzy roztoku tak mohl být zkrácen z hodin na minuty," uvedla kurátorka sbírky chemie NTM Gabriela Kopalová.

Pomoc v mnoha oborech

Objev polarografie přinesl nové možnosti jak jednoduše, rychle a přesně provádět analýzu látek, zkoumat přítomnost a množství neznámé příměsi v roztoku. Metoda našla uplatnění v chemickém a farmaceutickém průmyslu, lékařství, potravinářství, metalurgii, výzkumu rud, stavebnictví a péči o životní prostředí.

V Národním technickém muzeu má dílo Jaroslava Heyrovského a polarografie své stálé místo v expozici Chemie kolem nás. Po prohlídce mimořádně vystaveného prvního originálního polarografu se návštěvníci mohou v expozici seznámit s dalším vývojem oboru a prohlédnout si i novější průmyslově vyráběné polarografy ze sbírek NTM.