Majitelka lékárny: Antibiotika jsou často zbytečná. Příroda si poradí sama, když jí dáme šanci

Petra Nováková spojila klasickou medicínu s přírodní léčbou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bohužel není výjimkou, když přijdete k několika různým lékařům, že „jedou“ jako přes kopírák. Zběžné vyšetření a...antibiotika. Často jen proto, že jsou tak prostě naučeni. Doba je však taková, že o užívání antibiotik se toho ví mnohem více než před deseti, dvaceti lety. Třeba to, že mohou narušit imunitu člověka. Nejen o přírodních alternativách, ale i lékárenství jako takovém jsme se bavili s magistrou Petrou Novákovou, majitelkou lékárny Těšnov.

Petro, jak se člověk dostane k tomu, že má vlastní lékárnu?
Vystudujete vysokou školu farmaceutickou, potom je potřeba udělat atestaci a mít několik let praxi v lékárně, pak můžete dělat vedoucí lékárny. Já jsem dlouho toužila po své vlastní, takže jsem si sehnala prostor, dohodla se s majitelem a bylo to. Ta práce mě moc baví, neměnila bych.

Měla jste to tak vždycky? Místo princeznou jste jako malá chtěla být lékárnicí?
Nene, princezna samozřejmě proběhla. Přišlo to až po fakultě, když jsem dostudovala. Na výběr toho přitom bylo hodně. Mohla jsem třeba do farmaceutické firmy, kde bych pracovala s léky a pojišťovnami. 

Jak to vlastně funguje, chodí k vám lidé sami, nebo s receptem od lékaře?
Výdej na recept převažuje. Ve stejné budově, kde sídlí lékárna, má své ordinace několik lékařů praktického lékaře, dermatologa. Takže lidé přicházejí od něj. A pak samozřejmě například v chřipkové sezoně se kupují paraleny nebo přípravky na zvýšení imunity. V létě se pak chodí pro opalovací krémy, kosmetiku a tak podobně.

Petra Nováková má patnáct let praxe. Začínala jako lékárník asistent, později si udělala atestaci a po třech letech praxe byla vedoucí lékárník různých lékáren, poté si otevřela svoji vlastní.

Lékárník funguje i jako poradce?
Jak kde. Já jsem chtěla svoji lékárnu posunout dále. Spojila jsem tedy přírodní léčbu s klasickou medicínou. Nabízím produkty čínské medicíny, kolegyně je přímo vyškolená, takže to nejsou žádné rady „z ulice“, ale od profesionálky v oboru. Když má někdo zájem, máme u nás konzultační místnost, kde se poradí vše, co je třeba. Nabízíme také homeopatika, poradíme celkově se stravováním apod. 

A co třeba poradna ohledně léků, jaké má pacient užívat, jaké ne...?
Člověk si k nám přinese všechny léky, které bere, a my uděláme doporučení pro něj i jeho lékaře, co je podle nás zbytečné a co naopak nezbytné. Měříme i cholesterol a glukózu, takže je to opravdu komplexní. Navíc máme i výživovou poradkyni, pacient se tak může v klidu rozhodnout. První konzultace je zdarma, zjistíme objem vody a tuku a na základě toho se udělá jídelníček. Nebo, když klient v dnešní uspěchané době nemá čas doma vařit, doporučíme mu krabičkovou dietu. Já to za něj objednám nebo mu dám kontakt a on sám si vybere, jestli chce zhubnout, případně něco jiného.

Zmínila jste krabičkovou dietu, je to dobrá věc?
Je třeba ji udělat na míru konkrétního člověka. Buď vás výživová poradkyně změří a přímo z toho BMI spočítá, kolik potřebujete kalorií na správnou dietu. Ať už vegetariánskou, bezlepkovou, diabetickou či klasickou. To vše opravdu musí být na míru, to znovu zdůrazňuji. 

Jak jste mluvila o tom mixu léků a doporučení pro lékaře, nebudou pak doktoři naštvaní, že zpochybňujete jejich práci?
No, to je otázka. Záleží, jak se k tomu lékař postaví, ale mělo by to takto fungovat. Lékárník musí s doktorem spolupracovat, je třeba vzájemná pomoc. Pacienti většinou chodí k různým lékařům a ti nevědí, co jim kdo kde předepsal. My to dáme do kupy a tím pádem má lékař plnohodnotné informace.

V Lékárně Těšnov má momentálně tři zaměstnance. Paní magistru a dvě laborantky. V blízké budoucnosti by Petra Nováková ráda spustila e-shop, což bude znamenat zaměstnání dalších lidí. Jak sama říká, agenda je už dnes opravdu velká.

U nás je to ale poměrně novinka, je to tak?
To je pravda, ale brzy to sem přijde ve velkém. Půjde o něco jako lékový záznam, který když si doktor otevře, hned bude mít o daném pacientovi přehled. 

Jaké ohlasy máte na čínskou medicínu, není to něco, na co stále koukáme mezi prsty?
Ne, myslím si, že je to spíš naopak. Trend inklinovat více k přírodě je zřejmý, lidé se začínají více zajímat o to, že místo antibiotik jim můžeme nabídnout alternativu. Samozřejmě se nebavíme o závažných bakteriálních onemocněních, ale o případech, kdy jsou antibiotika zbytečná.

Je to o tom, že odmalička se do dětí antibiotika cpou na každou hloupost a jejich imunita je pak špatná?
Přesně tak. Na druhou stranu někdo má tuhý kořínek, jiný ne. Obecně je hodně lidí, kteří mají skvělou imunitu. Narodili se s tím, ale jiní takové štěstí neměli a je třeba tomu pomáhat. Dá se s tím pracovat.

Když se vrátím k té čínské medicíně, já si představím jehličky v zádech...ale asi mě vyvedete z omylu, že?
Akupunktura je její součástí, ale tu měl by provádět pouze doktor a musí na ni mít ordinaci. Takže to my u nás nenabízíme. Chtěla jsem, ale nejde to. Ovšem máme dohodu s jedním lékařem, který akupunkturu dělá. Takže pokud je potřeba, pošleme pacienta za ním.

Vysvětleme si ještě pojem homeopatika. Co to je, doplněk léčby, nebo plnohodnotná...?
Jednoznačně plnohodnotná léčba. Někdo ji sice může považovat za pseudovědu, ale není to tak. Zaměřuje se na člověka jako celek. Mně když klient zavolá, že chce alternativní léčbu, dám mu na výběr z homeopatie a čínské medicíny. Vybere si, já prokonzultuji se svými odborníky a pak mu navrhneme postup. 

Jak vůbec funguje vedení lékárny, jak víte, kolik čeho objednat?
Už naštěstí existuje lékárenský program a ten vám vše hlídá. Zásoby i prodej. Takže já se každý večer podívám, co se prodalo, a vše v pohodě doobjednám.

Léky určitě mají své datum spotřeby. Co s nimi pak?
Na to máme speciální popelnici pro prošlé léky nebo léky vrácené pacienty. Ty se zkrátka nesmí vyhazovat do klasické popelnice. Odváží je speciální firma.

Petra Nováková svoji práci vnímá jako poslání. „Kolikrát se mi stane, že mnou přijdou pacienti s tím, jak jsou rádi, že jsem jim poradila a oni se vyléčili. Máme to stejné jako doktoři, máme i stejnou zodpovědnost, můžeme být žalováni a souzeni.

Máte jednu lékárnu, uvažujete o rozšíření?
Zatím jsem nohama na zemi. Já bych byla strašně ráda, kdyby se podařilo projekt rozjet, aby se opravdu všechno spojilo, ty konzultace a věci, o kterých jsme se bavili. Pak bych snad uvažovala o další lékárně.

Kolik vám práce dnes zabere, jedete nonstop?
To víte, člověk se nezastaví. Časová náročnost je velká, a to kromě výdeje děláme i mastičky. Pak příprava, administrativa a tak dále. Navíc se snažíme odlišit i tím, že když někdo potřebuje mastičku nebo roztok okamžitě, tak to hned uděláme. Maximálně do druhého dne, když je to složitější.

Vymýšlí si lékárník vlastní masti? Někde vzadu v laboratoři...
Na to je potřeba recept. Ale že by si lékárník vymyslel něco vlastního? Hm, to je docela dobrý nápad. Jako alchymisté, že? Vymyslet zázračnou mast, třeba je to díra na trhu. Ale to je spíš humor, v reálu by něco takového šlo jen těžko a určitě se na to nechystám.