Novinka pro pejskaře z ciziny. Budou platit jako všichni ostatní

Nic není černobílé
 

Za psy budou v Praze od ledna platit také cizinci s pobytem v hlavním městě. Přestal se rozlišovat rozdíl mezi přihlášením k trvalému pobytu a hlášením místa pobytu. Rozšířil se tím okruh poplatníků.

Na základě novely zákona pražští zastupitelé dnes schválili změnu vyhlášky o poplatku ze psů. Nově mají na nižší poplatek nárok také lidé starší 65 let. Nadále bude platit pro všechny, kteří pobírají důchod a je jejich jediným zdrojem příjmu. Stávající sazba se nemění.

Podle veterinární zákona musí být od ledna nově každý pes označen čipem. Praha toto pravidlo zavedla už v roce 2005.

V rodinném domě

Za jednoho psa majitel v Praze ročně zaplatí 1 500 korun, za každého dalšího 2 250 korun. Za psa chovaného v rodinném domě v městských částech Praha 1 až 15 a Praha 17 zaplatí majitel 600 korun, za druhého a dalšího 900 korun.

Pes chovaný v rodinném domě v jiných částech města majitele přijde na 300 korun, každý další na 600 korun. Snížená sazba za jednoho psa je 200 korun, za druhého a dalšího 300 korun.

Poplatek se platí za každého psa staršího tří měsíců. Správu poplatků vykonávají městské části. V Praze bylo loni podle magistrátu přihlášeno 83 297 psů. Nejvíce jich bylo evidováno v Praze 4, a to 8 164.

Klíčová slova:
pes