Jen prázdné sliby: Od dražby kladenské Poldi uplynulo 11 měsíců, výroba dál stojí

Tady kdysi jezdil vlak středem areálu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od dražby kladenské huti Poldi uplynulo už 11 měsíců, ale výroba dále stojí. V provozu huť není už přes dva roky, Poldi skončila v prosinci 2017 v konkurzu. Jednatel firmy Opimo Trade, která Poldi vydražila, Pavel Filipčík řekl, že termín obnovení provozu zatím není znám. Podle šéfa odborů Poldi Jozefa Kónyi si bývalí zaměstnanci hutě většinou našli novou práci.

Ještě před třemi roky pracovalo v Poldi přes 200 lidí. Ani po krachu společnosti se z nich ale nezaměstnaní nestali. "V regionu není problém práci najít," uvedl Kónya.

Podle něj však bývalí zaměstnanci nedostali dlužné výplaty z období před vyhlášením konkurzu a dražbou. Insolvenční správce musel podle zákona nejprve vypořádávat pohledávky věřitelů, ale ani ty se nepodařilo zcela pokrýt. Celkově totiž dosahovaly několika set milionů korun. Opimo Trade získala Poldi v dražbě za vyvolávací cenu 140 milionů.

Pohlédávky ve stovkách milionů

Jednatel firmy Opimo Trade v lednu po dražbě řekl, že plánuje provoz Poldi obnovit. "Samozřejmě je to podmíněno tím, v jakém stavu dneska firma je a jaká bude situace na trhu," uvedl tehdy. Podle šéfa odborů Poldi nyní nejsou zprávy o tom, že by společnost chystala nabírání zaměstnanců.

Poldi, ve které dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování, se dlouhodobě potýkala s dluhy - například za energie či materiál. Dlužila i několikaměsíční platy zaměstnancům. Pohledávky postupně dosáhly stovek milionů korun. Soud nejdříve povolil reorganizaci firmy, ale vedení Poldi se nepodařilo splnit podmínky. Proto huť skončila v konkurzu a následně v dražbě.

Klíčová slova: