Počátek legendární žluté rodinky. Simpsonovi vznikli narychlo v čekárně u producenta

Žlutá rodinka vznikla za 15 minut v čekárně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V televizi už animovaný seriál Simpsonovi běží již 32 let. Neuvěřitelná porce času nikomu z nich nenadělala ani vrásku navíc a autoři se stále snaží na jedné obyčejné rodince reflektovat společenská témata Spojených států. Humor, který už léta oslovuje děti i dospělé po celém světě, zatím nemá konce. Paradoxně všechno vzniklo doslova horkou jehlou v jedné čekárně. Jak se narodila legendární rodinka Simpsonových? 

 

Trpělivá Marge, geniální Lisa, hyperaktivní Bart, nemluvná Meggie a nevypočitatelný Homer. Přívlastků, které by si každá z postav zasloužila, je samozřejmě mnohem víc. Ještě aby ne, když jejich osudy sledují diváci po celém světě už v 31 sériích a 671 dílech. 

Tím se řadí na první místo v kategorii nejdéle vysílaných animovaných seriálů v historii americké televize. Satirické pojednání o měšťanské střední třídě, politické moci, ale také kulturních stereotypech se odráží v každém dílu, a tak se v případě žluté rodinky nejedná pouze o povrchní zábavu. 

Za 15 minut

Pod tlakem někteří vytvářejí to nejlepší dílo. Stejně tak to bylo v případě Matta Groeninga. Říká se, že byl s jiným námětem na seriál vyhozen s tím, že má v rychlosti zkusit štěstí znovu. Další teorie hovoří o tom, že Matt Groening si jiný námět schovával pro lepší produkční příležitost a Simpsonovy vytvořil, aby měl co odevzdat. 

Ať už byl důvod jakýkoli, traduje se historka o tom, že hlavní postavy dnes kultovního seriálu vznikly v čekárně producenta Jamese L. Brookse za patnáct minut. Autor Matt Groening jako předobraz využil svoji vlastní rodinu a všechny postavy jsou taky podle nich pojmenované. Otec Homer, matka Marge, sestry Líza a Meggie, tak opravdu najdeme v rodokmenu autora úspěšné série. Jediný Bart měl být sám Matt Groening, který při tvorbě jeho jména využil anagram ze slova spratek (v angličtině brat). 

Legendy televizní obrazovky

Poprvé se žlutá rodinka ocitla na televizní obrazovce v 16. dubna roku 1987, a to ve formě dvouminutového skeče v The Tracey Ullman Show. Tímto způsobem byly vytvořené tři řady, které obsahovaly 48 skečů. Simpsonovi si velmi rychle získali oblibu publika a popularita převyšovala dokonce samotnou show, které byli součástí. 

Vznikl tak seriál, který splňoval délku 20-22 minut. Úplně první samostatný díl tak byl vysílán přesně před 30 lety na televizní stanici Fox a už první řada se zařadila mezi třicet nejsledovanějších televizních pořadů v USA. O popularitě také svědčí, že byl dlouho vysílán v hlavním vysílacím čase. 

Fiktivní městečko Spriengfield se tak stalo místem, které odráželo podobná maloměsta po celých Spojených státech. Parodie na americkou kulturu velmi rychle přerostlo i do politických témat a lidského chování obecně. Za neuvěřitelných 31 sérií si tak s nadhledem některé díly vzaly na paškál několik prezidentů USA, ale také jiné kulturní stereotypy evropských zemí. Nekompromisnímu humoru neunikla ani výtvarně umělecká scéna v dílu Outsider Art. 

S masivní popularitou se úzce váže také zájem slavných osobností, které se v některých dílech velmi rády ocitnou v kreslené podobě, aby svým postavám následně propůjčily svůj hlas. V poněkud alternativní podobě jsme tak za 30 let mohli slyšet hlas Micheala Jacksona, Micka Jaggera, Michaela Gorbačova a mnohých dalších. 

Být součást Simpsonových se tak stalo prestižní záležitostí pro ty, kterým nevadí si ze sebe udělat legraci. Byť se v posledních letech Simpsonovi potýkají s úpadkem kvality, stále se pevně drží v programu skoro ve všech zemích světa. Gaučový gag a podivuhodné zápletky tak zatím můžeme sledovat i u nás. Sám autor Matt Groening v minulosti ocenil kvalitu českého dabingu.