Skvělý tip na výlet: Jindřichova skála v Brdech je nově přírodní památkou

Z geologického hlediska jde o skalní útvar tvořený slepenci
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Jindřichova skála v Brdech byla s účinností od Štědrého dne vyhlášena přírodní památkou. Skalní srub s kolmou stěnou a kamenným mořem vznikl zvětráváním a postupným odlamováním skalních bloků. Jde o první maloplošné chráněné území ve Středních Brdech.

Skalní srub s jednadvacetimetrovou stěnou patří k nejvyšším v Brdech. Kamenné moře pod ním je zvláštní svou rozlohou i velikostí skalních bloků. Tvoří je prvohorní slepence, tvrdá a kyselá hornina.

Domovem řady lišejníků

Nová přírodní památka s rozlohou pět hektarů je domovem pro řadu druhů lišejníků, kterým vyhovují osluněná suťová pole. "Lišejníkovým porostům v suti nesvědčí sešlapávání. Jsou to dlouhověké organismy a rostou jen velmi pomalu. Děkujeme proto všem turistům a horolezcům za pochopení pro tyto malé obyvatele a za respektování zákazu vstupu do sutí a na skalní stěnu," uvedl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy Bohumil Fišer.

"Na jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Brdech, odkud můžeme přes údolí Červeného potoka obdivovat hrad Valdek a za ním křivoklátské kopce, se dá pohodlně dojít po turistické značce z Malé Vísky u Hořovic," dodal.

CHKO Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.