Nejlepší lék na kocovinu je výlet na čerstvém vzduchu. Objevujte kouzelná místa České republiky

Výšlap na Ještěd je jen pro odvážné
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Pokud nechcete průběh roku 2020 prosedět doma na gauči s bolavou hlavou, je ideální někam vyrazit. Je velmi pravděpodobné, že po silvestrovském hýření nebudete oplývat energií, ale rozhodně stojí za to se bolesti hlavy postavit čelem. Jaká místa jsou pro tento nadlidský úkol ideální? 

Česká republika se pyšní hned několika místy, která můžeme navštěvovat klidně v průběhu celého roku. Cestovat do zahraničí je zcela jistě pozitivní nápad, ale někdy je dobré nejdříve objevit poklady, které máme přímo pod nosem. Ideální příležitost, kdy začít je třeba právě na Nový rok. Víte kudy a kam? 

Nejkrásnější a neznámé

Máte rádi místa, která vás svojí krásou překvapí? Tak neváhejte a do svojí GPS si napište Svatý Jan pod Skalou. Jedná se totiž o jedno z nejkrásnějších míst ve středních Čechách. Pokud žijete právě v tomto kraji či v blízkém okolí Prahy, nebude to pro vás nic náročného. Okres Beroun totiž ukrývá jedno velmi kouzelné místo v úchvatném údolí. 

Byť v celé obci žije pouze 176 obyvatel, jedná se o jednu z turisticky nejoblíbenějších destinací v okolí. Kostel narození sv. Jana Křtitele a k němu připojená jeskyně sv. Ivana rozhodně stojí za návštěvu. Nejenom to však stojí za pozornost.

Zajímavá je také hřbitovní kaple svatého Maxmiliána na místním hřbitově a hlavně pestrá a skalnatá krajina v okolí. 

Pokud by vám byl Svatý Jan pod Skalou málo, můžete se vydat pěšky do Srbska třeba přes Bubovický vodopád. Věřte, že nebudete litovat. Teple se oblečte a hurá na výlet. 

Vděčná Praha

Možná je to pro mnohé překvapení, ale i Praha je ideálním místem, kde lze prochodit hodiny a hodiny a přitom můžete objevovat nepoznané. Nemusíte tak nutně navštěvovat ty nejturističtější destinace jako Karlův most, Staroměstské náměstí či Pražský hrad. Míst, kam se ztratit a přitom prožít plnohodnotný a kouzelný Nový rok, je hned několik. 

Třeba takový Petřín nemusí nutně končit výšlapem na vrchol k rozhledně. Kopec má mnoho méně navštěvovaných míst, a tak stojí za to se zamyslet, jestli jste někdy v životě byli v Kinských zahradách. 

Místo, kde je klid, minimum turistů skrývá nádherné výhledy a několik překvapivých pamětihodností. Co třeba takový kostel, který byl dovezený z Podkarpatské Rusi? Národopisné muzeum? Pokud vám to nic neříká, neváhejte a objevujte. 

Výstup na Ještěd

Pro ty nejodvážnější je připraven pořádný výšlap. Ještěd totiž není jenom o úžasném architektonickém díle na vrcholu. Bezesporu je tedy výhodou pro všechny, kteří se první den v novém roce pustí do výšlapu této severočeské tisícovky. Teplo v místní restauraci totiž zcela jistě oceníte, až za sebou budete mít několikahodinovou cestu do kopce. 

Získat pořádný nadhled hned zkraje roku tak můžete získat právě na Ještědu. Tento nápad není otázkou spontánního rozhodnutí. Každý rok se totiž od 8:30 pořádá tradiční výšlap, takže při tomto dobrodružství rozhodně nebudete sami. 

Češi na Říp

Kdo má rád symboliku a Nový rok chce propojit s vlasteneckým odkazem, není vhodnější místo než vyšlápnout horu Říp. Tam, kde údajně praotec Čech usoudil, že bude nejlepší místo pro to se usadit, můžete navštívit i vy. 

Na vrcholu vás bude čekat jedna z nejvýznamnějších románských památek v České republice v podobě rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Říp je v průběhu roku velmi oblíbenou destinací několika turistických pochodů, ale na Nový rok tento výlet dostává zcela jiný význam. Neváhejte a poznejte svoje národní kořeny, tam, kde vše podle pověsti začalo… 

 

Klíčová slova: