Pokojové rostliny jako zázračné čističky vzduchu? Vůbec ne, za tento mýtus může zřejmě NASA

Aby to mělo smysl, na metr čtvereční byste museli mít desítky rostlin
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pokojové rostliny jsou v bytech a kancelářích nejen na ozdobu, ale jsou důležité i pro zdravé ovzduší. O pravdivosti tohoto tvrzení je přesvědčena řada lidí, podle aktuální studie amerických vědců mají ale dracény, zelence a tchyniny jazyky na čištění vzduchu v místnostech mnohem menší vliv, než se dosud myslelo. Daleko účinnější je podle výzkumníků z univerzity ve Filadelfii pravidelné větrání.

Rostliny jsou skvělé, ale nečistí vzduch v místnostech dostatečně rychle na to, aby to mělo na kvalitu ovzduší ve vašich domovech či kancelářích vliv. To tvrdí Michael Waring z Drexelovy univerzity ve Filadelfii. Se svým kolegou Bryanem Cummingsem prozkoumal desítky studií, které se vlivem rostlin na čištění vzduchu v posledních třiceti letech zabývaly, a zjistil, že větrání - ať už přirozené nebo pomocí větracích systémů - snižuje obsah těkavých organických látek (VOC) ve vzduchu v místnostech mnohem rychleji, než to dokážou pokojové rostliny.

Může za to asi NASA

Podle odborníků z mnichovského Helmholtzova centra, které oslovila agentura DPA, není výsledek americké studie až tak překvapivý. Podobný výzkum oxidu dusnatého (NO) totiž ukázal, že rostliny tento plyn dokážou sice vstřebávat, ale ne v tak velké míře, jak by si mnozí lidé přáli.

Podle výpočtu vědců z Drexelovy univerzity by bylo třeba na metr čtvereční užitné plochy deset až tisíc rostlin, aby mohly konkurovat klimatizačnímu systému nebo i jen několika otevřeným oknům.

Podle Waringa a Cummingse se mýtus o pokojových rostlinách jako čističkách vzduchu v místnostech zrodil zřejmě kvůli slavnému pokusu americké vesmírné agentury NASA. Ta zkoušela v roce 1989 využít rostliny na čištění vzduchu v kosmických lodích a následně oznámila, že skutečně odstraňují ze vzduchu karcinogenní chemikálie. Podle Waringa ale nedostatek této studie spočívá v tom, že se prováděla v laboratorním prostředí, které má se skutečným bytem či kanceláří pramálo společného.

Zavrhnout rosltiny? Určitě ne

"Typické pro tyto studie je, že pokojovou rostlinu dali do uzavřené komory - často o objemu pouhého jednoho krychlového metru či dokonce menším -, do které vpustili jedinou těkavou organickou látku," vysvětlili vědci z Filadelfie. Rozpad těchto části se pak podle nich v laboratořích pozoroval několik hodin i dní. Waring a Cummings naproti tomu ověřovali na základě desítek studií účinnost rostlin jako čističek vzduchu v řádech minut. Zjistili přitom, že větrání je mnohem účinnější.

Navzdory své studii filadelfští vědci pokojové rostliny nezavrhují. Podle nich totiž přispívají k tomu, že se lidé v místnostech lépe cítí, což se může projevit i na produktivitě práce. Díky fotosyntéze navíc rostliny uvolňují do prostředí kyslík a odebírají oxid uhličitý, což už se na kvalitě vzduchu v místnostech projeví. "Navíc jsou udržitelné, obnovitelné a ve srovnání s moderními filtračními technologiemi vyžadují menší 'údržbu'," poznamenali vědci v článku zveřejněném v časopise Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Klíčová slova: