Do nového roku bez schváleného rozpočtu. Některé části Prahy nesmí investovat

Řada pražských částí hospodaří v rozpočtovém provizoriu
 

Bez schváleného rozpočtu vstoupila do nového roku řada pražských městských částí. Ty musí zatím hospodařit v tak zvaném rozpočtovém provizoriu. Co to pro jejich obyvatele znamená?

Větší část velkých pražských městských částí zatím nemá rozpočet na letošní rok a do jeho schválení zastupiteli musí hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu. Provizorium spočívá v tom, že radnice může každý měsíc užívat jen dvanáctinu výdajů schválených pro předešlý rok a nesmí investovat.

Z prvních patnácti očíslovaných městských částí jich na schválení finančního plánu čeká devět. Praha má celkem 57 městských částí, číslem jich je označeno 22. Ty nejmenší mají pouze slovní název.

Největší části Prahy rozpočet mají

Podle počtu obyvatel jsou největšími pražskými městskými částmi Praha 4 a Praha 10. V obou případech již jejich zastupitelé rozpočty schválili v prosinci. Čtvrtá městská část plánuje hospodařit s příjmy 761,76 milionu korun a výdaji 1,09 miliardy korun, Praha 10 pak plánuje příjmy 769 milionů a výdaje 1,1 miliardy. Schodky obě radnice uhradí z rezerv. Rozpočty již schválily také Praha 5, 6, 7 a 14.

Praha 1 v provizoriu

V provizoriu do nového roku vstoupila Praha 1, kde sice vedení radnice návrh rozpočtu připravilo, na prosincovém jednání jej však zastupitelé neprojednali. Oficiálním důvodem bylo, že úřad jedná o kolektivní smlouvě se zaměstnanci. Na radnici první městské části se nicméně rozpadla koalice a na lednovém zastupitelstvu se bude hlasovat o odvolání vedení a volbě nového.

Nejprve musí rozhodnout magistrát

Rozpočty zatím neschválili ani zastupitelé Prahy 2, 3, 8, 9, 11,12, 13 a 15. Jednotlivé pražské radnice nemohou schválit své rozpočty dříve, než jej schválí hlavní město. Na rozhodnutí pražských zastupitelů mimo jiné závisí, kolik peněz od magistrátu radnice dostanou. Zastupitelé Prahy finanční plán na tento rok schválili 12. prosince.