Ohebný display a město jako laboratoř. Elektronický veletrh představil produkty budoucnosti

Intel a Lenovo představily ohebné displaye u svých tabletů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Las Vegas bylo hned zkraje roku domovem budoucnosti, alespoň co do vývoje elektronických zařízení. Festival CES 2020 je vždy očekávanou akcí, kde si lidé netrpělivě prohlížejí, jak za pár let či měsíců bude vypadat budoucnost běžných spotřebičů, ale i třeba úplně nových vynálezů. Jak dopadl letošní ročník? 

Podobné akce bobtnají očekáváním, a to z obou stran. Firmy sledují, jak se jejich práce zúročuje a jestli vůbec někoho zaujme, a na druhé straně se veletrhem toulají natěšení zákazníci, kteří mají pocit, že mohou být svědky možná až historického okamžiku. Dočkaly se obě strany vytoužených reakcí? 

Futuristické město a neuvěřitelné vepřové

U referencí z podobných akcí si nikdy nemůžete být jisti, do jaké míry jde o zcela záměrnou prodlouženou ruku reklamy z onoho veletrhu. Firmy tak velmi rády zveličují význam svých výrobků, i když ve výsledku žádný velký pokrok neznamenají. 

Pod čarou pozornosti se tak nespravedlivě umístilo hned několik působivých nápadů, vizí a třeba zcela nového pojetí jídla. Byť to zní zvláštně, jeden velmi zajímavý produkt nese jméno Impossible Pork. Vepřové maso drží prvenství v celosvětové spotřebě a chov prasat je z velké části drtivým závažím pro přírodu. 

S cílem představit produkt, který by mohl podobný problém vyřešit, tak přišla právě zmiňovaná firma. Možná vám to v ústech nevykouzlí žádné chuťové buňky, ale podařilo se jim vytvořit dokonalou náhražku vepřového masa, u které nepoznáte rozdíl. 

Nejde však o to svézt se na vlně ekologie. Tady jde o vizi budoucnosti, protože nikdy nevíte, jak bude vypadat život za 50 let a jestli bude vepřové maso takovou samozřejmostí jako dnes. 

S velmi odvážným projektem přišla automobilová společnost Toyota. Japonsko je kromě jiného duší futuristických pokroků právě v oboru elektroniky a automobilového průmyslu. Není tak překvapením, že právě v Japonsku blízko hory Fuji vznikne město, kde nenajdete nikoho za volantem. 

Město totiž bude taková experimentální laboratoř s řidiči autopiloty, roboty a chytrými domácnostmi. Plánované Woven City tak nepochybně vzbudilo velkou pozornost. Disney land pro technologie budoucnosti totiž zní jako ze sci fi filmu. Snad se roboti a autopiloti za volantem nevzbouří proti celému lidstvu. Kdo se bojí, nesmí pod horu Fuji… 

Hitem je display

Chytré telefony se mezi sebou předhánějí v novinkách a inovacích, že jsou z toho zákazníci skoro už unavení. Kadence nových iPhonů či produktů od Samsungu jsou samozřejmě nabité neuvěřitelnými vychytávkami a i na festivalu CES 2020 přišlo několik výrobců telefonů se zajímavými prvky. 

Jeden takový se skrývá za ztmavujícím se displayem, kde je schován třeba neviditelný fotoaparát. Eso v rukávu však představil někdo úplně jiný. Firmy Intel a Lenovo se rozhodly chytrým telefonům tvrdě konkurovat. 

Přišly tak s tablety, které mají ohebné displaye. Bez problému z nich tak můžete ve vteřině vytvořit notebook. Podle přání si můžete spustit virtuální klávesnici a pokud vám nebude chybět charakteristický zvuk klapajících tlačítek, jistě vás tento produkt zaujme. 

Dalším velmi zajímavým výrobkem jsou průhledné televize. Na první pohled obyčejné sklo se promění v 8K televizor a firma, která s touto novinkou získává uznání a velká očekávání, je LG.