Čekání na sníh. Skiareály se snaží udržet provoz i přes teplé počasí

Za pořádnou jízdou na sněhu musíte do zahraničí. V ČR se zatím na sníh čeká...
 

Lyžařská střediska v Česku se navzdory teplému počasí ze všech sil snaží udržet provoz. Vyhlížejí přírodní sníh. Zatím se naprostá většina areálů spoléhá hlavně na umělé zasněžování. I technického sněhu je ale místy málo kvůli velkému teplu. Teplota i ve vyšších polohách na Šumavě dosáhla skoro 15 stupňů nad nulou.

Ve skiareálech na Šumavě jen někde přesahuje vrstva sněhu na sjezdovkách půl metru. Například na Lipně, kde se snaží zasněžovat aspoň při nočních poklesech teplot, leží až 60 centimetrů sněhu.

Areál Zadov kvůli oteplení musel v minulých dnech přerušit provoz na sjezdovkách v Nových Hutích, ale lidé mohou dál jezdit na Kobyle. V provozu jsou i větší areály v Železné Rudě, třeba Ski&Bike Špičák, nebo areál v Kašperských Horách. Ani tam ale nemají v provozu všechny sjezdovky.

V Krušných horách je na Klínovci k dispozici 15 kilometrů tratí, což je ale jen asi polovina tamních sjezdovek. Na Božím Daru v areálu Hranice jsou v provozu vleky Hranice I. a Za Prahou a lyžařská sezona začala i ve skiareálu Mariánky.

Lidé se mohou vypravit také na Klíny nebo do areálu Bouřňák. Některá střediska se ale připravují na Zimní olympiádu dětí a mládeže, která se koná od neděle na Klínovci, Neklidu a Božím Daru. Provoz na části sjezdovek tak bude poté omezen.

Co Krkonoše? 

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec je otevřeno 36 kilometrů sjezdovek v areálech Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl a Velká a Malá Úpa. Běžkaři mají v okolí Černé hory upraveno asi 33 kilometrů tratí a v Peci pod Sněžkou kolem 12 kilometrů.

Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno přes 17 kilometrů sjezdovek. Třeba v Rokytnici nad Jizerou lze ale zatím lyžovat jen na asi na dvou z více než 21 kilometrů sjezdovek. Na víkend přibude tříkilometrová modrá sjezdovka z Lysé hory. V Harrachově mají lyžaři k dispozici pět ze zhruba osmi kilometrů sjezdovek.

Jizerky? 

V Jizerských horách se díky zasněžování lyžuje například na Severáku, v Bedřichově, Tanvaldském Špičáku nebo v Černé Říčce v Desné. Na Ještědu v Liberci je v týdnu v provozu jen nejdelší sjezdovka Skalka a o víkendu budou otevřené i F10 a Liberecká.

Podobně jako střediska v celém Česku by i areály ve středních Čechách uvítaly větší mrazy. Dosavadní zásoby sněhu se však podle středisek neztenčují. Areál Monínec je v provozu celý a na sjezdovce je až 60 centimetrů sněhu.

Lyžovat se bude o víkendu i na Šibeničním vrchu. V provozu je i část sjezdovky v Kvasejovicích a areál v Chotouni má až 90 centimetrů sněhu. Na Vysočině mohou lyžařit vyrazit třeba na Harusův kopec, Fajtův kopec, Svratku, Nový Jimramov, Dalečín, Šacberk nebo Křemešník.

Orlické hory? 

V Říčkách v Orlických horách leží na modré a červené sjezdovce až 80 centimetrů technického sněhu a otevřeny jsou tři ze zhruba čtyř kilometrů tratí. Středisko v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem nabízí 8,5 kilometru z celkových více než deseti kilometrů sjezdovek. Od předvánočního víkendu se lyžuje i na Bukové hoře.

Střediska v Jeseníkách i v níže položených oblastech stále nabízejí navzdory mírné zimě dobré podmínky a většina jich je v provozu. Lyžuje se v Jonas Parku v Ostružné, na Červenohorském sedle, v Koutech nad Desnou či v Branné. Třeba na Pradědu je až 90 centimetrů sněhu. Lyžuje se i na jihu Moravy, například v Hodoníně u Kunštátu, Olešnici nebo Němčičkách.

V Beskydech je třeba v Kohútce otevřena polovina ze zhruba sedmi kilometrů sjezdovek a na tratích je až 40 centimetrů sněhu. Ve Ski areálu Razula je až přes půl metru sněhu a v plném provozu je sjezdovka Horal. V areálu v Bílé je v provozu většina z celkových asi pěti kilometrů tratí.

Klíčová slova: