Rekonstruovaná teplická hvězdárna je stavbou roku Ústeckého kraje

Obě kopule mají průměr 5 metrů a jsou opatřeny pozorovací štěrbinou, kterou uzavírají krycí vrata
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rekonstrukce Severočeské hvězdárny získala ocenění Stavba Ústeckého kraje za rok 2018. Porotci ocenili inovativní řešení obvodového pláště, které spojuje dřevo, kámen a titanzinek. Hvězdárna se po rekonstrukci, která přišla na 25 milionů korun, stala novou dominantou krajiny.

Severočeská hvězdárna v Teplicích byla dokončena v roce 1963, zprovoznění se však dočkala až v roce 1968. Původně se jednalo o dvě samostatně stojící hvězdářské kopule s obslužným zázemím. Obě kopule mají průměr 5 metrů a jsou opatřeny pozorovací štěrbinou, kterou uzavírají krycí vrata. Z hvězdárny lze pozorovat jakékoliv místo na viditelné hvězdné obloze, protože obě kopule jsou otočné okolo celé své osy. Po letech užívání začala v roce 2016 rozsáhlá rekonstrukce areálu hvězdárny. 

Kopule smontovaná na dílně 

Rekonstrukce, jejímž autorem je atelier AVN, začala kompletní výměnou severozápadní kopule. A byl to počin unikátní – celá kopule byla totiž kompletně smontována na dílně a na místo převezena po segmentech včetně krytiny. Vzhledem k ideálním podmínkám na dílně byla práce velmi přesná a opticky mimořádně kvalitní. 

Jihovýchodní kopule nebyla v tak špatném technickém stavu, takže mohla být ponechána na místě a došlo pouze k výměně krytiny. Práce byly zahájeny v první polovině roku 2018 a veškeré klempířské činnosti probíhaly na místě.

Dominuje, ale neruší 

Titanzinková krytina byla zvolena díky unikátním vizuálním vlastnostem, ale také pro svou mimořádnou trvanlivost. Areál byl celkově uzavřen a prostor mezi kopulemi nyní spojuje technické zázemí s přednáškovými sály a kancelářemi. Vnější plášť celého objektu tvoří přírodní dřevěné obklady, které svým vzhledem podporuje i přírodní povrch kopulí z titanzinku. „Materiál krytiny je bezúdržbový, a navíc se u něj využila i větší odolnost proti kroupám, které se významně podepsaly na vzhledu původního opláštění z hliníku,“ uvedl Martin Link, technický poradce společnosti Rheinzink, která titanzinkové šablony na míru pro objekt zajistila, jenž byl zároveň technickým konzultantem projektu. 

Všechny nově instalované materiály, tedy dřevo, kámen a titanzinek, budou postupně přirozeně stárnout a vytvářet přirozenou nerušivou součást přírodní scenérie Písečného vrchu. Právě o to by totiž měli usilovat autoři každé stavby i rekonstrukce v přírodě: být její harmonickou součástí, ozdobou a dominantou, která však krajinu neznásilňuje, ale naopak citlivě doplňuje a podtrhává její jedinečný charakter. 

Severočeská Hvězdárna je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje a má sloužit k popularizaci astronomie pro širokou veřejnost. Hvězdárna je přístupná v otvíracích dobách a při plánovaných akcích. V rámci hvězdárny působí kroužky a zájmové skupiny se zaměřením na astronomii.