Za vznikem kostkového cukru stál pořezaný prst. Cukr může zachránit život a chtějí ho i sběratelé

Za vynálezem kostkového cukru stojí Jakub Kryštof Rad, ředitel cukrovaru v Dačicích
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O soli se říká, že je nad zlato. Asi je to pravda. Jen zkuste jíst neosolený salám nebo svíčkovou, příliš si na nich nepochutnáte. Stejné je to ostatně s cukrem. Ani buchta nebo koláče by bez něho nebyly moc k jídlu. Cukru se někdy říkalo také bílé zlato, protože patřil mezi vzácnou a oblíbenou komoditu ze skupiny zemědělských produktů. Jaké další zajímavosti se k cukru vážou?

Než se ke slovu dostal cukr, museli si naši předkové vystačit s medem, povidly nebo sušeným ovocem, pokud si chtěli osladit pokrm. Vyráběli si také sirupy, jejichž součástí byly jablka, hrušky, řepa a mrkev.

Pravdou ovšem je, že naši předkové si sladkou chuť klidně dopřáli i k masu, čehož je ostatně důkazem například vepřové v šípkové omáčce nebo kapr namodro. Cukr z cukrové řepy byl dlouho luxusním zbožím, jež si mohly dopřát pouze nejbohatší vrstvy.

Za vším hledej ženu

Přestože už v 90. letech 16. století byl poprvé vyluhován z cukrové řepy cukr, k jeho průmyslové výrobě došlo až v první polovině 19. století, kdy vznikaly první cukrovary. Dlužno říci, že české země patřily v cukrovarnictví v rámci rakousko-uherské monarchie ke špičce. Vyrábělo se zde 88 % celkové produkce cukru. Dokonce se zde zrodil i vynález kostkového cukru.

Konkrétně k tomu došlo v cukrovaru v Dačicích, kde ve funkci ředitele působil Jakub Kryštof Rad, který pocházel z Vídně. Tehdy se cukr nejčastěji dodával v odlévaných homolích, jež si lidé sekali sekáčkem na menší kousky. Činnost to nebyla právě nejbezpečnější, čehož je dokladem zranění prstu manželky pana ředitele, které si přivodila při sekání cukerné homole. Jakub Kryštof Rad byl postavený před důležitý úkol – vymyslet něco praktičtějšího, jak by se mohl cukr dodávat na trh.

A ejhle – kostkový cukr byl na světě. Svůj vynález si nechal i patentovat. Ale jak tomu bývá, čas vše mění. Cukrovar v Dačicích postupně ztrácel svůj význam, v čemž svou roli sehrálo i to, že se nacházel mimo řepařskou oblast a cukrovka se do něho musela dovážet. Nakonec zde cukrovar zcela zanikl a na to, že byl Jakub Kryšto Rad vynálezcem kostkového cukru, se zapomnělo.

Když cukr zachraňuje život

Ano, odevšad v současné době slyšíme, jak je cukr nezdravý a jak by se měl omezovat. Jeho nadměrné množství opravdu vede k obezitě a nemá právě kladný vliv na zdraví člověka. Na druhou stranu dokáže cukr zachránit život tomu, kdo trpí nemocí zvanou diabetes mellitus.

Častou její komplikací bývá hypoglykémie, kdy v důsledku nízké hladiny cukru v krvi je pacient bledý s bolestí hlavy, pocením i zvláštním chováním podobným opilosti, dokonce člověk může upadnout do komatu. Je-li mu včas skrze ústa podán cukr, hladina glukózy se velmi rychle vyrovná. V případě kómatu je však třeba volat rychlou záchrannou službu.

Cukr jako sběratelská vášeň

O tom, že je možné sbírat cokoliv, svědčí i nadšení sběratelé obalů od hygienicky baleného cukru. Po celém světě včetně České republiky jsou jejich sběrateli pořádané mezinárodní burzy, kde si obaly mezi sebou vyměňují.

A platí pravidlo, že čím starší obal, tím je většinou také vzácnější. Kde všude můžete úlovek získat? Třeba tam, kde si k pití objednáte čaj či kávu a přinesou vám k jejich doslazení balený krystalový cukr.