Listové těsto je záchrana v každé kuchyni. Za pár minut vykouzlí neskutečné variace

Využití listového těsta je opravdu všestranné
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ohlásila se nečekaně návštěva, chceme narychlo připravit alespoň jednoduché pohoštění, hlava neví, kudy kam, a doma není nic… To je černý sen většiny žen, které se o své hosty chtějí dobře postarat. A právě proto je dobré mít v lednici listové těsto, ze kterého doslova během chvilky vyčarujeme téměř cokoliv. Slané i sladké, závin i drobné pohoštění k vínu…

I když je samozřejmě možné (a není to tak složité, jak se zprvu zdá) listové těsto vyrobit doma, nebude se asi většina z nás pohoršovat ani nad těstem kupovaným, zvlášť, když času není nazbyt. K dostání jsou dokonce i již připravené rozválené pláty, připravené k finálnímu dochucení. Takže - co s ním?

Slané šneky

Tato slaná pochoutka je dnes velmi moderní a většina hospodyní ji již alespoň jednou vyzkoušela. Přesto stojí za připomenutí. Jestliže jsme tedy koupili nebo vyváleli plát listového těsta, stačí jej potřít kečupem (kečup není sprosté slovo...), obložit po délce řádkou plátků šunky a sýra, případně můžeme pro výraznější chuť přidat i kolečka trvanlivého salámu a základní podoba je hotova. V podstatě stačí plát srolovat tak, aby v každém místě byly pokud možno všechny suroviny, a rozkrájet na přibližně centimetrová kolečka (mohou být i tenčí). Vše naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a upečeme. Hotovo…

Nekonečné variace

Uvedená podoba slaných listových šneků je opravdu jen ta základní. Výborná varianta je také cibulová, kdy jsou prvně zmíněné součásti náplně doplněny právě cibulí nakrájenou na plátky. Tu můžeme případně zaměnit za pórek nebo na pánvi osmažený najemno nakrájený česnek. Pikantní variantu můžeme připravit buď za použití ostrého kečupu a pro ty ještě otrlejší strávníky použijeme chilli koření nebo pastu. Pokud budou upečené šneky sloužit jako doplněk k vínu, můžeme je před upečením zvrchu ještě osolit.

Zavinout a upéct

Tentýž plát těsta můžeme použít také na oblíbený závin. Chceme-li slanou variantu, není problém jej naplnit nastrouhaným salámem, smíchaným se sýrem. Směs můžeme spojit vajíčkem, ale není to nutné, protože sýr svoji práci v troubě určitě odvede. (Pokud budeme salám strouhat, je dobré dát jej na chvíli do mrazáku, půjde to lépe.) A opět můžeme tuto směs doplnit podle vlastní fantazie a chuti čímkoliv, co najdeme v kuchyni - bylinkami, kari kořením, česnekem… Místo salámu je možné použít i mleté maso, v tom případě je ale potřeba jej napřed ochutit a osmažit na pánvi, jinak bychom pekli závin poměrně dlouho.

Sladké pohoštění

Jak všichni víme, závin nemusí být jen slaný. Z listového těsta je možné připravit klasický jablečný závin, i když asi každá hospodyně má na klasické štrůdlové těsto svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. Když je ale časová nouze, vezmeme zavděk i těstem listovým. Oloupaná nastrouhaná jablka rozložíme na střední třetinu plátu těsta, posypeme skořicí, cukrem a trochou strouhanky. Závin vytvoříme přehnutím nepokrytých částí přes náplň, utěsníme kratší okraje, aby šťáva z jablek nevytékala, a upečeme. A opět je - hotovo.

Zákusky

Sladkou variantu pohoštění z listového těsta připravíme ještě jednodušeji. Plát těsta můžeme jen potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat krystalovým cukrem a již na plechu rozkrájet na čtverce o velikosti přibližně 10 x 10 cm (podle uvážení). Takto připravené těsto upečeme. Mezitím je čas na přípravu dortového krému (spěcháme, proto použijeme ten připravený v sáčku - máme ho přece doma skoro všichni, pro každý případ. Přiznávat to ale nemusíme…). Čtverce listového těsta se v troubě “nafouknou” a po upečení není problém je rozříznout na dvě vrstvy, které znovu spojíme vrstvou krému. Pak ještě trochu ozdobit navrchu a hosté mohou přijít.

Ještě jednodušeji

Poslední nabízená úprava už jednodušší být nemůže. Listové těsto si vlastně vystačí samo o sobě. Proto můžeme plát zkrátka jen položit na plech, potřít rozšlehaným vajíčkem, potom rozkrájet na proužky, čtverečky nebo jakékoliv jiné tvary a pak se rozhodnout, po jaké chuti zatoužíme. Těsto je možné jen posolit, použít kmín, sušený česnek, papriku, bylinky nebo jakékoliv jiné koření podle vlastní fantazie. Stejně tak je ale možné jej posypat cukrem a skořicí a sladká varianta je na světě. Takže: co může být jednoduššího?

Klíčová slova: