Nové hnutí Budoucnost: Nechceme být lobbistickou skupinou dalšího miliardáře

Filip Hausknecht a Vendula Couvreur představují nové hnutí Budoucnost
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Do nadcházejících krajských a senátních voleb přichází nové politické hnutí Budoucnost. Sami se hlásí k levicové politice a podle toho také vypadají jejich vize. Jsou však splnitelné? Kde se vzala touha vkročit do volebního boje s novým politickým subjektem? Vůči komu se radikálně vymezují?  Ptali jsme se mluvčích hnutí Filipa Hausknechta a Venduly Couvreur. 

Tento týden jste oznámili vznik nového hnutí Budoucnost, s kterým se chystáte do krajských a senátních voleb. Kde pramení vaše motivace vstoupit do politiky se zcela novým subjektem?
V: V posledních několika volbách jsme měli dilema, kterou stranu podpořit svým hlasem. Výhrady narůstaly a my se postupem času cítili méně a méně reprezentovaní. Na politické scéně nám chyběl subjekt, který by byl schopen ve svých vizích skloubit citlivou sociální politiku s environmentálními tématy. Proto jsme se rozhodli se skupinou podobně smýšlejících lidí založit dohromady nové politické hnutí

Byl jste členem Strany Zelených, které jste zastupoval na Praze 3, ale rozhodl jste se z této strany odejít. Proč? Nebylo by snažší prosazovat vaše zájmy a témata skrze tradiční etablovanou stranu?
F: Ve Straně Zelených jsem se od začátku snažil prosadit vize důstojné a udržitelné budoucnosti. Strana se ale pak rozhodla jít jinou cestou a začala se klonit spíš k pravému středu, kde je různých stran asi deset. Při tom všem starání se o přírodu se Zelení zapomněli starat o lidi.

Klimatická krize je problém, její dopady cítíme už dnes a musíme s tím něco dělat. Zároveň ale musíme zajistit, aby lidé měli kde bydlet, aby nežili v dluzích a chudobě a aby za to všechno na daních neplatili, když velké firmy a ti nejbohatší se placení veřejných služeb umně vyhýbají.

Má vaše hnutí oslovit hlavně mladé voliče? Předpokládám, že i ostatní členové hnutí se rekrutují spíše mezi mladými lidmi. Nebo máte v hnutí nějakého mentora? Jak je důležité, aby v současné politice kolovala mladá krev?
V: Cílíme na všechny, kdo žádají férovou odměnu za svoji práci, důstojné bydlení a chtějí omezit dopady klimatické krize. Skrze naše vize chceme oslovit široké masy populace, ne jen určitou věkovou skupinu. Jsou mezi námi členové různých zkušeností, odboráři, družstevníci, straníci, aktivisté i lidé, kteří se doposud politicky neangažovali. Tuto rozmanitost schopností a zkušeností považujeme za svou hlavní přednost.

Tvrdíte, že jste široké a otevřené hnutí. Jaké předpoklady by měl mít váš budoucí člen, ale také volič?
V: Náš potenciální člen i volič by se měl být schopen ztotožnit s naší vizí spravedlivé, udržitelné a bezpečné budoucnosti. A také odhodlání, že společně s tím dokážeme něco udělat.

Jak jste řešili otázku financování nutné pro existenci vašeho hnutí Budoucnost?
V: Naše finance pocházejí z členských příspěvků a drobných darů, což je model, který hodláme držet i do budoucna. Věříme v dostatečný nárůst členské základny, který by nám umožnil pokrýt naše potřeby, ať už ve formě peněžní, či nepeněžní - dobrovolnické práce.

Jaké jsou zkušenosti členů vašeho hnutí s krajskou a senátní politikou?
F: Naše členstvo je krajskou a senátní politikou neposkvrněno. V tuto chvíli nevidíme v senátu politika, který by nás reprezentoval. Budeme ale rádi, když se k naší vizi někdo z nich přihlásí.

Jako hlavní témata, kterými se profilujete jako levicově smýšlející hnutí, jsou boj s chudobou, exekucí, zároveň se vymezujete proti oligarchům a nejbohatším Čechům, jakými jsou Petr Kellner, Daniel Křetinský či současný premiér Andrej Babiš. Kam byste se sami zařadili v politicko-ideologickém spektru?
V: Jsme levicové hnutí budované zdola. Naším cílem je spravedlivý přechod k udržitelnému fungování ekonomiky. Vytváříme společnost, ve které ze společně vytvořeného bohatství těžíme všichni a ne jen úzká vrstva nejbohatších.

Program chcete tlumočit až na jaře, ale už dnes je možné zachytit několik ústředních bodů, které sami prezentujete. Chcete zvyšovat důchody, chcete republiku bez uhlí, chcete snížit daně pracujícím, chcete zdanit velký kapitál. Nejsou to jen nereálné výkřiky, které lze jen těžko splnit? Máte promyšlené vaše vize i z praktické stránky?

F: Říkáme jasně, co je třeba udělat, aby se v této zemi dalo žít důstojně a aby měla budoucnost. Současné politické strany totiž akorát sledují veřejné výzkumy a náhodně dělají nekoncepční kroky, které problémy kolikrát akorát prohlubují. Česká republika ale postrádá vizi. A tu my předkládáme a připravíme takové legislativní změny, abychom ji naplnili.

Témata zároveň prezentujete formou, ve které se zavazujete, že to uděláte. Není to až moc radikální a sebevědomé?
V: Pokud nebudeme schopni si vůbec představit alternativu k současnému fungování ekonomiky a společnosti, je jakýkoliv pokus o změnu předem ztracený. Na formulaci vizí není nic radikálního. Sepsání programu založeného na vyjmenování toho, co neudělat a v co nevěřit, s radostí přenecháme nějakému recesistickému hnutí.

Co tedy v budoucnosti čeká nové hnutí Budoucnost. Jsou vaším cílem i parlamentní volby?
F: Naším hlavním cílem je budování širokého hnutí a spolupráce s dalšími subjekty, které s námi vize sdílejí. Chceme vytvořit takový politický subjekt, který bude skutečně reprezentovat zájmy lidí, kteří tu žijí a pracují, ne lobbystickou skupinu dalšího miliardáře. Chystáme se jak na parlamentní volby, tak i plánujeme spolupráci do krajských a senátních voleb.