Požár paneláku nepřežila jedna žena, další lidé jsou zraněni

Odborníci pátrají po příčině tragického požáru. Šlo o nedbalost nebo úmysl?
 

Krutou noc prožili obyvatelé panelového domu v Kladně, který zachvátil rozsáhlý požár. Jedna žena při tragédii zemřela, zraněno bylo 14 lidí a dalších 115 lidí hasiči evakuovali. Oheň způsobil škodu 30 milionů korun a podle dosavadních výsledků vyšetřování požár způsobila nedbalost nebo i úmysl.

Rozsáhlý požár mohl zasáhnout i do statiky domu. Podle mluvčí kladenské radnice Lucie Steinerové na místě pracuje odborník a teprve na základě jeho posudku bude jasné, kdy se lidé budou moci vrátit do svých bytů, případně které byty jsou nebezpečně poškozené.

Zasahovaly desítky hasičů

Hasiči na místo vyjížděli před 03:30. V době příjezdu hasičů byl byt v 11. patře požárem kompletně zasažen a požár se rozšířil i do bytu nad ním do 12. patra. Na místě zasahovaly desítky hasičů, zhruba po hodině byl oheň pod kontrolou. „Okamžitě máme k dispozici náhradní ubytování a také materiální pomoc,“ uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Žena zemřela, muž je ve vážném stavu

V bytě zasaženém výbuchem a následným požárem byla nalezena přibližně šedesátiletá žena bez známek života. Stejně starý muž z bytu vyběhl ven, nyní je s popáleninami hospitalizován, informovali policisté na twitteru. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové je stav muže vážný. „Po intenzivní péči včetně připojení na umělou plicní ventilaci byl převezen do pražské nemocnice Vinohrady,“ uvedla. Záchranáři dále ošetřili 13 lidí, kteří se nadýchali kouře. Po nezbytné péči na místě pak většinu převezli do kladenské nemocnice.

Hasičům ztížily práci zaparkovaná auta

Zásah a použití výškové techniky podle hasičů značně komplikovala zaparkovaná vozidla. Vyšetřování příčiny požáru pokračuje, vyloučena byla technická závada na elektroinstalaci. Speciálně cvičený pes pro vyhledávání urychlovačů hoření na místě stopy po urychlovačích nenašel.

Lidé si mohli až do devátého patra domu dojít pro osobní věci, u vyšších pater to nebylo možné, nyní se čeká na závěry statika. Dům je odpojen od veškerých energií a teď v něm nemohou obyvatelé zůstat.

Klíčová slova: