Koronavirus tu není poprvé. Předchozí nebezpečné nemoci byly možná ještě horší

Čínské město Wu-chan je aktuálně odříznuto od světa
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Uzavřené čínské jedenáctimilionové město Wu-chan, 56 mrtvých, první případy nakažených v Evropě, USA a Kanadě. Koronavirus se v posledních dnech stal nejděsivějším tématem číslo jedna. Chvílemi to vypadá, že se blíží civilizační katastrofa. Není to však poprvé, kdy se lidé obávají nebezpečné nemoci.

/KORONAVIRUS/ Média zcela pochopitelně v posledních dnech nehovoří o ničem jiném. Uzavřené jedenáctimilionové město Wu-chan děsí celý svět a nemoc, která se z něj postupně šíří i do jiných části zeměkoule, budí v lidech strach. Co je to vlastně koronavirus a jaké další podobné viry známe z nedávné doby? 

Koronavirus

Tento vir původně zasahoval hlavně zvířata, a to konkrétně drůbež, ptáky, savce a třeba i skot a domácí zvířata. O nakažených lidech byla první zpráva již od 60. let 20. století. Většinou však šlo o běžná nachlazení. Až v roce 2002 se objevila mutace, která svět vyděsila pod názvem SARS. Tedy syndrom náhlého selhání dýchacích cest. Stačilo několik měsíců a z Číny se tehdy rozšířil do 30 zemí, kde toto onemocnění stálo život 774 lidí. 

O deset let později se objevila nová mutace koronaviru zvaná MERS. Ta se poprvé objevila na Arabském poloostrově. Později se touto nemocí nakazilo 50 lidí a zemřelo jich 27. Celkově se však do roku 2015 tímto virem nakazilo 1 250 lidí a zemřelo jich 450. 

V roce 2015 byl dokonce v nemocnici na Bulovce hospitalizován český pacient, který byl zatím prvním a posledním Čechem s podezřením na onemocnění virem MERS. To se však nakonec nepotvrdilo. Do této virové „rodiny” se však v posledních dnech připojila další mutace, která původně a hlavně řádí a řádila v Číně. Vir se však šíří i dál. 

Nový rok

Když zdravotnická komise města Wu-chan oznámila, že se v milionovém městě rozšířila pneumonie neznámého původu, byla tato závažná zpráva brána ještě na lehkou váhu. 31. prosince 2019 tak svět ještě nezbystřil, stejně jako obyvatelé ve Wu-chanu. 

První pacienti byli většinou prodejci z místního trhu a konzumenti hadího masa. Odběr krve však odhalil nový typ koronaviru, který o dva dny později odhalila také Světová zdravotnická organizace. Z Wu-chanu se vir rozšířil do dalších deseti čínských měst a postupně se virus rozšířil i do jiných měst. 

Onemocnění koronavirem zatím jediného Čecha se nepotvrdilo. Ten byl s příznaky hospitalizován ve Vietnamu. Ministr zdravotnictví ujišťuje, že je Česká republika dobře připravená, stejně tak letiště Václava Havla, které nakoupilo respirátory.

Konkrétně šlo o Thajsko, Japonsko, Tchaj-wan, USA a Singapur. Počet zemí, kde se potvrdila nákaza, se však rozšiřuje každým dnem. Mluví se už i o Francii, Kanadě, Indii, Mexiku, Portugalsku, Rumunsku, Turecku, Skotsku a poslední podezření se objevilo v Rakousku. 

Největší spoušť je však zaznamenaná v Číně. Dnes je nakaženo více jak dva tisíce lidí a poslední zprávy hovoří o 56 mrtvých. Internet zaplavilo hned několik děsivých obrázků, jak lidé na ulici Wu-chanu padají vysílením na zem. Ve městě dokonce staví novou nemocnici, která by měla být hotová za pět týdnů, protože dnešní obslužnost nemůže pokrýt tolik pacientů. 

Miliony lidí

Svět tak musel reagovat. Dnes je Wu-chan a dalších deset měst v provincii Chu-pej uzavřeno od okolního světa. Nikdo nesmí dovnitř ani ven. Celkově je tak v detenci 56 milionů lidí. Světová zdravotnická organizace zatím nevyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Cesty do Číny kromě zmíněných měst nejsou nijak omezeny, ale je doporučeno se vyhnout celé provincii Chu-pej. 

Letiště zavádějí bezpečnostní opatření. Mezi příznaky nemoci patří suchý kašel, problémy s dýcháním a horečka.

 

Klíčová slova: