Přestaňte se zbytečně potit. Je to velký problém, se kterým pomohou bylinky i lékaři

Do posilovny se chodíme potit záměrně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ať se nám to líbí nebo ne (tedy asi spíš ne), pocení patří k běžným projevům našeho těla. Prostřednictvím potu se tělo zbavuje škodlivých látek, ale také udržuje ideální teplotu. Možná nevíte, že pot funguje i jako UV filtr. Přesto všeho moc škodí - a to platí i v tomto případě. Co dělat, když se pocení vymkne kontrole?

Pamatujete také doby před listopadovou revolucí, kdy bylo používání antiperspirantů spíše výjimkou? Chtěli bychom dnes třeba v létě jet znovu přeplněnou tramvají s desítkami ostatních stejně zpocených lidí? Nyní stačí jeden člověk, který se nekontrolovatelně potí, a jeho zápach znepříjemní cestu všem ve vagóně.

Pot kromě vody obsahuje, jak bylo uvedeno, také škodlivé látky, které jsou z těla tímto způsobem vyplavovány. Zcela vyloučit pocení by tak nebylo dobré. Pocení je tedy dokonce prospěšné, jen kdyby nebyl pot tak nepříjemně cítit…

Psychika velmi trpí

Pot je nepříjemný svým zápachem, za který mohou rozkládající se bakterie, jež jsou běžně na těle. Jestliže se navíc tělo potí více, než je normální, nebo člověk dokonce trpí tak zvanou hyperhidrózou, vzniká opravdový problém, který je nutné řešit hned z několika důvodů.

Jednak jde o problém společenský, a tím pádem pro většinu takto postižených lidí i psychický, ale v tomto případě jde už i o zdraví. Nadměrné pocení odčerpává příliš mnoho tekutiny z těla a může dojít na dehydrataci organismu. Navíc se v místech, kde se na těle pot hromadí a působí po delší dobu, mohou uchytit plísně a baktriální infekce.

Jak poznáme hyperhidrózu?

Tělo by se mělo potit v momentě, kdy k tomu má důvod. Může tak reagovat na horečku, vysokou okolní teplotu, zvýšenou fyzickou, ale i psychickou zátěž. Potí-li se člověk bez zvláštního důvodu, je to chvíle k zamyšlení. A není takových lidí málo - podle vědeckých výzkumů se tento problém týká přibližně dvou procent populace!

Která místa těla se potí?

Hyperhidróza se může projevovat buď na celém těle, nebo jen na jeho určitých částech. Nejčastěji to bývají dlaně, podpaží, třísla, obličej, ale i nohy nebo záda. Zvýšené pocení může mít buď příčinu genetickou, je tedy zděděné po někom z předků, ale stejně tak se může projevit jako důsledek některých onemocnění.

Spouštěčem nadměrného pocení tak může být například cukrovka, obezita, poruchy štítné žlázy, některá srdeční onemocnění, ale i přirozené procesy v těle, jako je menopauza nebo těhotenství. Lidem náchylným ke zvýšenému pocení určitě neprospěje ani kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo kávy. Měli by se vyvarovat také zvýšeného stresu.

Co můžeme proti tomu dělat?

V době, kdy je pocení v normě, stačí dodržovat běžnou nebo mírně zvýšenou hygienu s využitím antiperspirantů. Kdybychom ale měli předpoklady ke zvýšenému pocení, je třeba se vyvarovat takového životního stylu, který tyto projevy podporuje.

V praxi bychom se tedy měli v takovém případě vynechat kouření, kořeněná jídla, kávu i alkohol. Kdyby ani změna životního stylu nepomohla, je možné sáhnout po některém z léků, které pocení omezují. Měli bychom ale vědět, že je třeba počítat s nežádoucími účinky takového zásahu do těla, jako je například větší zadržování moči a další.

Zkuste bylinky

Pro ty z nás, kteří nejsou příznivci chemických prostředků v medicíně, se najde řešení také v přírodě. Za vyzkoušení určitě stojí odvar z kopřivy dvoudomé, přesličky rolní, levandule nebo šalvěje lékařské.

Botulotoxinem proti potu

Jednou z metod, jak mohou lékaři pacientům s tímto problémem pomoci, je léčba botulotixinem. Látka, využívaná běžně v plastické chirurgii a kosmetice, umí pomoci i v této chvíli. Injekce botulotoxinu tlumí činnost potních žláz až na půl roku. Nejde ale právě o levnou záležitost.

Skalpel všechno vyřeší

V případě, kdy se jedná o opravdu velký problém, pomohou lékaři i chirurgickou cestou, zkrátka odstraněním potních žláz nebo přerušením nervových vláken, které jim dávají pokyn k produkci potu.

Raději k lékaři

Nadměrné pocení, zvláště když se objeví znenadání a bez příčiny, může signalizovat i docela jiné a závažné onemocnění, jakým je například tuberkulóza nebo AIDS. Proto by se o tomto problému měl v každém případě dozvědět lékař, který určí diagnózu a podle stupně hyperhidrózy navrhne odpovídající léčbu od bylinek až po chirurgické řešení.

 

 

Klíčová slova:
pot