Legendární seriál M.A.S.H. je populární i po mnoha letech. Někteří herci jsou dnes k nepoznání

Alan Alda si vysloužil asi nejvíce slávy a ve své kariéře zahrál mnoho úspěšných rolí
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Když se podíváme na televizní program, najdeme jeden pořad, který se na obrazovkách objevuje s železnou pravidelností. Seriál M.A.S.H., jenž svým typickým humorem na pozadí tragického období války v Koreji baví diváky více jak 35 let, má v České republice obrovskou popularitu. Jak dnes vypadají hlavní hvězdy tohoto nezapomenutelného seriálu? 

Prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji máme v populární kultuře neodmyslitelně spojené se seriálem M.A.S.H. Každodenní starosti lékařů ze Spojených států v každém díle dokonale kombinují humornou nadsázku s tragickým prostředím nesmyslné války. 

Inspirace knihou

Předtím, než se seriál M.A.S.H. pevně usadil v televizním programu televizí po celém světě, byla napsána kniha MASH: A Novel Three Army Doctors Richardem Hornbergerem, jenž vše pojal jako vzpomínku na vlastní zkušenosti z období korejské války. 

Autorská práva ke knize velmi rychle koupila filmová produkční společnost 20th Century Fox. Dlouho se hledal režisér, který by se odhodlal pustit do této specifické látky, až nakonec na nabídku kývl slavný Robert Altman. Z filmu se stal hit, který vydělal více jak 36 milionů dolarů. 

Producenti se zachovali velmi pragmaticky. Úspěch filmu, kde se již objevila slavná ústřední píseň Suicide in painless, donutil autory vytvořit rovnou celý seriál. Fenomén filmu byl překonán a dnes si pod čtyřmi písmeny M.A.S.H. vlastně jen málokdo na první dobrou vzpomene na film, byť i ten se pochopitelně drží v paměti všech, kteří ho viděli. 

Legenda

Seriál z prostředí Korejské války se poprvé na televizních obrazovkách objevil v roce 1972. Příběh o lékařském týmu a tragédiích na válečném území se nakonec rozrostl na poctivých 11 sezon. Poslední epizodu seriálu sledovalo jen těžko představitelných 125 milionů diváků. 

Po pádu minulého režimu se tak seriál objevil i na obrazovkách v českém znění. Poprvé hned v 90. letech a svojí popularitou vydržel dodnes. Jedná se o jeden z nejtradičnějších seriálů na českých obrazovkách a jen málokdo neví, o čem je řeč. Nestárnoucí humor, který jde často za hranu a skvěle útočí na český sarkasmus, prostě z televizního programu jen tak nezmizí. 

O to zajímavější je podívat se na to, jak dnes vypadají oblíbení herci jako Alan Alda, který ztvárnil kapitána Benjamina Franklina „Hawkeye” Pierce, Lorreta Swit známá z role Margaret „Šťabajzny” Houlihanové či Gary Burghoff, jenž nezapomenutelně zahrál postavu Waltera Eugena „Radara” O’Reillyho. Na porovnání podob všech populárních herců seriálu M.A.S.H. se můžete podívat v naší fotogalerii.