Ne podle počtu, ale podle kvality výsledků. Vědci budou dostávat peníze podle nových pravidel

Novela zákona se dotkne výzkumných organizací
 

Nejen počet projektů a výsledků, ale také jejich kvalita by měly rozhodovat o množství peněz, které dostanou výzkumné instituce na svoji příští činnost z veřejných peněz. Novelu zákona už musí jen podepsat prezident.

Senátoři dali na doporučení svého výboru pro vzdělávání a novelu zákona schválili. Podle předsedy uvedeného výboru Jiřího Drahoše (STAN) bude podmínkou pro úspěšnou realizaci zákona personální posílení hodnotitelů, k čemuž vyzval vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO). Podpořil to i bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN).

Ne všichni byli pro

Senátní zdravotnický výbor naopak doporučoval novelu zamítnout. Předloha není podle Jana Žaloudíka (ČSSD) léta slibovanou komplexní úpravou a neřeší specifika zdravotnického výzkumu. Výhrady k předloze měl i někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl z klubu KDU-ČSL.

Současná pravidla nestačí

Hodnocení má nově zohlednit postoj odborné veřejnosti, světové trendy a ukazatele, které jsou spojeny s kvalitou výzkumné organizace. Normu připravila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace, podle níž jsou dosavadní pravidla nedostatečná. Poskytovatelé podpory například nemohou dostatečně rozhodovat o rozvoji jimi zřizovaných či financovaných výzkumných organizací.

Ne počet, ale kvalita výsledků

Nynější hodnocení je podle rady založeno jen na hodnocení výsledků, nikoli na hodnocení celkového fungování organizace. Výše podpory je pevně stanovená jako podíl dosažených výsledků na výsledcích všech výzkumných organizací. Podle předkladatelů tak jeden vědecky hodnotný výsledek měl často nižší finanční efekt než několik méně kvalitních.

 

Klíčová slova: