Rekonstrukce svépomocí, nebo od stavební firmy?

Málokdo má na rekonstrukci ušetřenou celou částku hned na začátku
  |  Komerční sdělení

Chystáte-li se rekonstruovat byt nebo dům, dobře si rozmyslete, zda budete práce provádět sami, nebo s pomocí profesionálů. Pouštět se do stavebních úprav vlastníma rukama by se vám nemuselo vyplatit. Přečtěte si naše porovnání obou možností a využijte praktické a cenné rady.

Finanční náročnost rekonstrukce

Jako hlavní vnímá většina majitelů nemovitostí rozdíl ve finální ceně oprav. Málokdo má na rekonstrukci ušetřenou celou částku hned na začátku – jestliže vám finance chybí, můžete využít půjčky nebo hypotéky. Americká hypotéka, kterou poskytuje i česká Banka CREDITAS, je vhodná právě pro rekonstrukce, kde nechcete dokládat, na co byly peníze použity.

Stavební firma si bude nejspíše účtovat více peněz, než kolik by vás stál jen nákup materiálu bez prací. Jestliže vám společnost nabídla podezřele nízkou cenu, mějte se na pozoru. Pravděpodobně budete muset zaplatit vícepráce – proto vždy požadujte podrobnou smlouvu, ve které bude jasně definované, do kdy budou opravy hotové, kdo nese odpovědnost za vady a jak vysoké bude případné penále za pozdní dodání. Počítejte také s tím, že firmu budete muset hlídat a „staveniště“ pravidelně navštěvovat. 

Rekonstruovat vlastníma rukama

Chcete-li se do rekonstrukce pustit sami, ať už s vlastními prostředky, s půjčkou nebo americkou hypotékou, uvědomte si, že vaše práce nebude zadarmo. Kvůli rekonstrukci vám nezbyde mnoho času na rodinu, koníčky a možná ani na zaměstnání. Rozmyslete si, zda tohle dokážete obětovat třeba na několik měsíců. Zároveň si musíte být jisti, že všechny pracovní postupy zvládnete nebo budete vědět, kde si říct o pomoc. Záruku vám na vlastní práci nikdo nedá, a tak se při vadách nebo nedodělcích budete moci zlobit jen sami na sebe.

Profesionálové to umí lépe a rychleji

Stavaři mají oproti vám léta zkušeností, znají správný materiál i jeho chování a odvedou práci rychleji než vy. Navíc budou na stavbě pracovat průběžně, i ve všední dny dopoledne, a díky tomu se čas rekonstrukce zkrátí. Prověřené i moderní technologické postupy mají v malíku a pracují s profesionálním náčiním. Jen samotné pořízení speciálního nářadí by pro vás mohlo být čárou přes rozpočet. Stavaři navíc znají zákony a byrokratické postupy, které byste si sami museli pracně nastudovat.

Šetřit čas, nebo peníze?

Jestliže chcete ušetřit a začít s rekonstrukcí svépomocí, nezapomeňte, že platit budete vlastním časem a nervy. Při vhodně zvolené půjčce nebo hypotéce můžete ušetřit na úrocích, stačí najít správný produkt – s výhodnou americkou hypotékou od Banky CREDITAS nepotřebujete schovávat účty od materiálu, navíc ji můžete kdykoliv zdarma splatit nebo vložit mimořádnou splátku. Díky uspořeným financím tak zvládnete zaplatit stavební firmu a volný čas strávíte v rodinné pohodě.

Klíčová slova:
byt