Policie zasahuje v budově středočeských silničářů, jde zřejmě o stamiliony

Hejtmanka bude mít zřejmě neklidné spaní
 

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje v budově Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Silničáři v minulosti čelili kritice kvůli některým zakázkám. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej potvrdil, že útvar provádí úkony trestního řízení. Středočeský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) neměl o zásahu žádné informace, stejně jako tiskové oddělení hejtmanství. Ředitel silničářů Zdeněk Dvořák měl v podvečer vypnutý mobilní telefon.

/KAUZA KSÚS/ "Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Krajské státní zastupitelství v Praze, které má vyhrazeno podávání informací," řekl Ibehej. "Nemáme žádné bližší informace. Budeme ale vyvíjet maximální součinnost s policií. Pokud si vyžádají nějaké dokumenty, budou jim předány," uvedla Helena Frintová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Táhne se to pořádně dlouho

Na údajné nehospodárné chování krajských silničářů dlouhodobě upozorňuje středočeský zastupitel za opoziční ODS Michael Pánek, který kvůli svým podezřením už podal trestní oznámení. Podle něj správa proplácela i akce, které nebyly provedeny, škody Pánek vyčíslil na miliardu korun. O všem podstatném informuje i náš web, na konci roku 2017 jsme jako první informovali o úniku stovek milionů korun (článek najdete zde).

Petrtýl i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) již dříve obvinění odmítli. Petrtýl tvrdí, že správa a údržba silnic je "nejvíce kontrolovanou organizací v širokém dalekém okolí". Kraj naopak v minulosti podal trestní oznámení na Pánka kvůli údajně neoprávněné kontrole v sídle silničářů.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže také nedávno potrestal krajské silničáře pokutou 300 000 korun kvůli rozdělení veřejné zakázky na obnovu vodorovného dopravního značení. Správa a údržba silnic s verdiktem nesouhlasí a připravuje podání správní žaloby, kterou se bude domáhat zrušení rozhodnutí.

Klíčová slova: