Česko jako kolébka prvních střelných zbraní. Současný průmysl má na co navazovat

Hákovnici používali již husité
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Při pohledu do minulosti objevíme velmi zajímavou skutečnost spojenou s naší krajinou. Právě u nás bylo totiž jedno z prvních míst, kde vznikaly střelné zbraně. I dnes je tento průmysl jedním z nejsilnějších pilířů naší ekonomiky. Odkdy se tedy v Čechách střílelo? 

Zbraň byla od počátku využívána hlavně k lovu a obraně. Kopí, šípy a jiné primitivní nástroje se staly vítaným vynálezem, který pomohl našemu druhu v evolučním vývoji až do dnešních dnů. Střelná zbraň je však trošku jiná kategorie, byť i tento nástroj byl velmi užitečný hlavně k lovu zvěře. Jedno z prvních míst, kde střelné zbraně vznikaly, bylo překvapivě u nás.

Svět se změnil

Česká republika je dodnes vděčným archeologickým nalezištěm. Není to tak dávno, co se na našem území objevila nejstarší dřevěná studna na světě. Kromě jiných fragmentů dávných dob se však pravidelně nacházejí také úlomky hákovnice, což je nejstarší palebná zbraň, kterou používali husité. Přes pět století starý nález není na našem území něčím ojedinělým. 

Archeologové tak drží v ruce díky těmto fragmentům důkaz o tom, že právě na našem území vznikalo mnoho nejstarších zbraní v historii lidstva. Hákovnice je jedním z vynálezů, který v podstatě změnil svět. Její vývoj můžeme datovat až do první třetiny 15. století a skrze husitské války se nadále rozšiřovaly až do celé střední Evropy. 

Vyvolat zmatek

Nutno dodat, že hákovnice ve své době nebyla zrovna účinným nástrojem na zabíjení. Ve válce měla střelba hlavně vyvolat zmatek a strach v nepříteli. Byla totiž velmi nepřesná. Kulky byly vynalezeny ze sekaného olova a člověka na válečném poli bylo možné usmrtit pouze ze vzdálenosti několika desítek metrů. 

Tehdejší střelná zbraň byla opravdu ještě v plenkách, což dokazuje fakt, že nejnebezpečnější byla hlavně pro člověka, který ji obsluhoval. Zabití puškou bylo ve středověku velmi vzácné. Hákovnice tak opravdu sloužila spíše pro vystrašení nepřítele a vyvolání zmatku. 

Úplně první písemná zmínka o použití hákovnice je sepsána z roku 1469, kdy byla dobývána tvrz Čákov. Na našem území exitovaly střelné zbraně již ve 14. století. Pro úplnost příběhu o nejstarší zbrani na světě je nutné připomenout, že Čína byla ještě o dvě staletí rychlejší. 

Během dynastie Sung totiž Číňané používali zbraně se střelným prachem již po roce 1200. Hákovnice je však jedním z prvních podobných vynálezů v Evropě a svého typu na světě.