Archeologové zkoumají zbytky brněnské chemičky. Na jejím místě mají stát byty

Brno ukrývá mnohá tajemství. Nyní se archeologové zaměřili na minulost poměrně nedávnou...
 

Když se řekne "archeolog", představíme si většinou vědce, skloněné nad pozůstatky dávných civilizací, starověkého Říma, mezolitických kultur, nad kostrou ještěra. Nyní ale archeologové pátrají ve vrstvách historie, která je nám mnohem bližší. V Brně zkoumají zbytky chemické továrny, zničené v době druhé světové války.

Archeologové v brněnské ulici Dornych zkoumají pozůstatky chemické továrny firmy Hochstetter a Schickardt. Z továrny pod pozdější zástavbou zůstalo zachované nejnižší podlaží, díky němu odborníci zjistí, kde přesně továrna stála a jaká byla orientace budovy, řekl Róbert Antal ze společnosti Archaia, která průzkum provádí.

Stoletá tradice chemičky

„Chemická továrna na tomto místě fungovala od roku 1843 přibližně 100 let, zničena byla v průběhu druhé světové války. Nejprve vyráběla ferrokyanid draselný, k čemuž se využívala jako surovina krev dodávaná z jatek, později přibyly další chemikálie, plyny i barviva, například tiskařská barva, ale i vodní sklo a bramborový škrob,“ uvedl Antal.

Vědci odkrývají podstatu továrny

Archeologům se podařilo odkrýt zázemí výroby s vyhřívacími kanálky, topeniště, kotelny, sklepy, studnu, podlahy a další součásti provozu. Zvenčí stavby pak našli cihlové i kamenné dlažby, kanalizační kanálky a šachty nebo zbytek komínu.

Pomáhá moderní technika

U některých cihlových částí není zcela zřejmé, k čemu sloužily, díky odkrytí a očištění celé plochy a snímkům z dronu ale archeologové získají přesnější představu o tom, jak byla továrna umístěna. Nová zástavba ve 20. století totiž vyrůstala na zahrnutých pozůstatcích staré továrny a její tvar nekopírovala.

Byty místo továrny

Na místě někdejší chemické továrny na břehu říčky Ponávky budou do příštího roku postaveny dva výškové domy s nájemními byty pro mladé. Projekt Domeq II a III v těsném sousedství CTBusiness Parku staví developerská společnost CTP. „V budovách bude 157 převážně menších bytů, v budoucnu budou v této oblasti industriální provozy, kanceláře a právě bydlení,“ uvedl za CTP Jaroslav Valtr.

Klíčová slova: