Praha chce integrovat cizince. Rozdá skoro 3 miliony, třeba i iráckému kulturnímu centru

Na co konkrétně peníze půjdou?
 

Na projekty podporující integraci cizinců půjde v Praze letos zhruba 2,68 milionu korun. Peníze jsou určeny například na kurzy českého jazyka, usnadnění orientace v právním systému nebo na interkulturní festival. Celkem město podpoří 42 projektů. Přidělení peněz schválili pražští zastupitelé.

Od města dostane například Integrační centrum Praha 199 000 korun na aplikaci, která pomáhá cizincům orientovat se ve městě či na úřadech. Aplikace funguje ve čtyřech jazycích a letos má být rozšířena o další tři. Obecně prospěšná společnost Nová škola pak má dostat 200 000 korun na projekt zaměřený na děti cizinců.

Podpora zahraničních center

Město samozřejmě také podpoří zahraniční kulturní centra, například centrum Iráku a Kazachstánu. Projekty jsou zaměřeny mimo jiné na setkávání. Peníze půjdou také na prezentaci africké kultury.

V Praze žilo ke konci předloňského roku zhruba 206 600 cizinců. Nejpočetněji byli zastoupeni Ukrajinci, kterých tu žilo více než 51 000. Následovali Slováci, jichž v Praze bylo přes 31 500, a Rusové, kterých v hlavním městě žilo téměř 24 000.

Klíčová slova: