Velký úspěch: Český fyzik se stal členem vedení obřího vědeckého experimentu

Je to obrovské vyznamenání pro pana Pánka i celou tuzemskou vědu
 

Ředitel Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR Radomír Pánek se stal jedním ze dvou místopředsedů správní rady Evropského společného podniku Fusion for Energy (F4E). Organizace se sídlem v Barceloně zajišťuje evropskou část Mezinárodního termonukleárního experimentálního reaktoru (ITER).

"Protože v minulosti tyto pozice zastávali pouze reprezentanti hlavních hráčů v oboru, tedy Německo, Španělsko, Británie či Francie, lze to myslím také považovat za uznání toho, že se Česko, respektive Akademie věd dostala v této oblasti výzkumu na vysokou úroveň a je hlavními evropskými i světovými hráči brána velmi vážně," řekl Pánek, který je i šéfem Technického poradního panelu této rady.

V rámci projektu ITER vzniká poblíž francouzského města Cadarache obří termonukleární reaktor. Jeho cílem je prokázat možnost výroby elektrické energie z termojaderné fúzní reakce a výroby "čisté a téměř nevyčerpatelné energie". Takzvaný tomakak atomy místo rozbíjení slučuje, jde o podobný proces jako na povrchu hvězd.

Obří dodávky v miliardách eur

Výstavba reaktoru začala v roce 2007, první plazma by mělo být vytvořeno v roce 2025, experimenty z deuterio-tritiovým plazmatem jsou plánovány od roku 2035. Na projektu se podílí 35 států, jeho náklady jsou 20 miliard eur (cca 496 miliard korun). Po Mezinárodní vesmírné stanici je to nejdražší vědecký projekt světa.

Organizace F4E připravuje pro ITER dodávky v rozpočtu zhruba 12 miliard eur (298 miliard korun). Podle AV nyní F4E dokončuje stavba zhruba 40 budov, včetně reaktorového komplexu, a koordinuje například konstrukce obřích supravodivých magnetů, největší vakuové komory na světě či speciálních diagnostik.

Klíčová slova: