Nevěstinec v archeologickém areálu Pompejí bude znovu přístupný. Historie i děsivé zážitky roku 79 ožívají

Herculaneum potkal podobný osud jako Pompeje
 

Pompeje jsou jedním z divů, které stojí za to navštívit. Lidé, trpící velkou představivostí, se tady ale asi nebudou cítit dobře. Všude je i dnes cítit odraz děsivých událostí roku 79. Právě v archeologickém areálu starověkých Pompejí se ale nyní znovu otevírá Vila milenců, poničená před 40 lety při silném zemětřesení.

Vila patří ke klenotům Pompejí, zničených roku 79 při výbuchu sopky Vesuv. Značná část tohoto domu ale zůstala i po této katastrofě zachována. V roce 1980 však postihlo blízkou Neapol a okolí silné zemětřesení a stavba patřila k tehdy zasaženým památkám.

Za peníze EU

„Je to příběh znovuzrození a záchrany, modelový příklad pro celou Evropu k využití peněz Evropské unie,“ řekl k osudu vily italský ministr kultury Dario Franceschini. Vila milenců byla z velké části zrestaurována díky projektu EU určenému na záchranu Pompejí. Podařilo se díky němu obnovit tři stavby někdejšího starověkého města.

Dům milenců byl ve skutečnosti nevěstinec

Vila vděčí za svůj název latinskému nápisu nacházejícímu se napravo od vstupu: Amantes ut apes vitam mellitam exigunt. Velle. (Milenci se stejně jako včely přičiňují o to, že je život sladký jako med. Přeji si, aby tomu tak bylo). Vedle nápisu jsou také tři mužská jména. Dům podle všeho sloužil jako nevěstinec.

Vila patrně sloužila jen 17 let

Stavba pochází z 1. století před naším letopočtem a vyzdobena byla po roce 62 před naším letopočtem. Výjevy na stěnách zobrazují krajiny i scény ze života.

Klíčová slova: