Češi přispívají k výzkumu vesmíru. Na stavbě rakety se podílejí i studenti

Práce českých studentů poletí do vesmíru. Komu se to podaří?
 

Také sníte o tom, že se jednou podíváte do vesmíru? A když už ne osobně, tak alespoň vaše práce? Studentům, kteří se díky brněnské firmě S.A.B. Aerospace podílejí na výrobě částí rakety VEGA, jež má odstartovat do vesmíru z Jižní Ameriky už 23. března, se to pravděpodobně splní.

„O kosmickém průmyslu se málo mluví a ví a my si myslíme, že je to škoda. Naším cílem je tento průmysl ukazovat, a to od školky až po vysokou školu, a dávat školákům a studentům možnost si vyzkoušet na reálných projektech práci v kosmickém průmyslu,“ uvedl jednatel společnosti Petr Kapoun.

Studenti dostali zelenou

Jedním ze studentů je Jakub Zíka, který dokončuje magisterské studium na Strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně. Jeho oborem je stavba letadel, v S.A.B. Aerospace se však podílí právě na stavbě části rakety. Při své práci počítá, jak musí být zkonstruován nosič družic, aby přežil vysoké zatížení a vibrace při startu i letu rakety. Firma vyvinula a dodává takzvaný dispenser družic evropské rakety VEGA. Zíka se podílí na konstrukci této části pro její silnější verzi VEGA-C, která má startovat začátkem roku 2021.

Pro praxi i diplomku

Šanci dostal i další student strojní fakulty Ondřej Genco, který ve své diplomové práci zkoumá tepelné vlastnosti panelu z uhlíkového kompozitu. Právě ten se ve vesmírném průmyslu často používá. „CFRP panel střídavě zahřívám a chladím, abych zjistil jeho tepelnou vodivost a kapacitu. Stejně tak hledám teplotu, kterou už prostě nevydrží. Tyto údaje potom použijeme k výpočtům pro stavbu nových zařízení do kosmu,“ uvedl Genco.

Podílí se i středoškolák

Výzkumu pěstování rostlin ve zvýšené gravitaci se v rámci středoškolské odborné činnosti věnuje Martin Kopecký. Je ve třetím ročníku gymnázia, ale už postavil speciální centrifugu, ve které růst rostlin v přetížení zkoumá. „V tomhle zařízení pěstuju hořčici, která roste v přetížení 5G a 10G. Je to vlastně pětkrát nebo desetkrát větší přitažlivá síla, než na nás působí tady na Zemi,“ uvedl Kopecký.

Firma pro vesmír

Česká společnost S.A.B. Aerospace se věnuje vývoji a výrobě komponent, testování a montáži konstrukcí pro mezinárodní organizace, kosmické agentury i soukromé společnosti, které dlouhodobě působí ve vesmírném průmyslu. Vznikla v roce 2004 v italském Benevetu, dceřiná společnost v Česku byla založena v roce 2014.

Klíčová slova: