O budoucnosti Skotska mohou rozhodovat i uprchlíci. Země schválila přelomový volební zákon

Volební místnosti se otevřou i lidem, kterým se o tom mohlo doteď jenom zdát
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Skotský parlament schválil zákon, který dává volební právo i těm z jeho obyvatel, kteří na území tohoto státu dlouhodobě žijí, aniž by měli místní občasntví. Jedná se přitom i o uprchlíky, které Skotsko oficiálně přijalo. Jde o přelomový dokument. Stane se příkladem pro ostatní státy?

Nově schválený návrh zákona rozšiřuje volební právo na osoby cizích národností s povolením k dlouhodobému pobytu, a to včetně těch, kterým byl oficiálně udělen status uprchlíka. Zároveň také umožňuje cizincům s časově neomezeným povolením k pobytu kandidovat ve volbách. 

Zákonodárci tak zareagovali na dřívější systémové nedostatky, kvůli kterým nebylo tisícům cizinců, pro které se Skotsko stalo domovem, umožňováno formálně se podílet na místní demokracii. Jedná se o vůbec první případ v historii skotského parlamentu, kdy byl návrh zákona schválen celými dvěma třetinami zákonodárců.

Významný moment 

„Toto je opravdu významný moment. Právo volit je zcela zásadní součástí širšího spektra lidských práv, kterých by se mělo dostávat každému skotskému obyvateli,“ uvedla Lorna Gledhill ze skotské uprchlické rady.

V podstatě jde o to, že každý, kdo zde žije, by měl mít možnost rozhodovat o chodu země. „Tím, že zákon poskytne všem právoplatným obyvatelům Skotska možnost volit a těm s časově neomezeným povolením k pobytu také kandidovat, napomáhá k tvorbě přívětivého a inkluzivního státu, kde je na každého nahlíženo stejně, nehledě na jeho původ.“

Skotsko chce jít příkladem

Že by to mělo udělat více škody než užitku, si zatím nikdo nepřipouští. Jsou Skotové opravdu tak daleko, že jejich myšlení je jiné než ve značné části Evropy? „Tento návrh zákona, tento přelomový právní předpis je důkazem, že je Skotsko schopné jít příkladem při tvoření progresivních reforem, na které bychom měli být pyšní,“ kvituje schválení zákona ministr pro ústavní, evropské a vnější záležitosti Michael Russell.

„Rozšíření volebního práva je obzvláště důležité v současné nejasné situaci týkající se imigračního systému spojeného království – namísto toho, aby vláda vnášela nejistotu a strach, využívá svých pravomocí k tomu, aby poukázala na to, že Skotsko je otevřené, přívětivé a připravené býti domovem všem, kteří se tak rozhodnou,“ dodává. Uvidíme, jestli se něco podobného bude opakovat i v jiných zemích. Představa, že si to někdo vůbec "dovolí" navrhnout v České republice, je spíš v oblasti sci-fi. Tím spíš před blížícími se volbami...