Howard Hughes, miliardář, který před smrtí zešílel: Třikrát přežil havárii letadla a skladoval si nádoby s močí

Howard Hughes
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Howard Hughes byl miliardářský dědic, nadšený pilot, letecký konstruktér, režisér a producent. Ve své době byl považován za jednoho z nejbohatších lidí na světě. K velké částce peněz nepřišel vlastním přičiněním, nýbrž je zdědil. Štěstí mu ale nepřinesly. Letecký konstruktér proslul překonáním světového rekordu v rychlosti letu, délce letu kolem Země a velmi podivným způsobem života, za který mohla jeho stále se rozvíjející psychická porucha. 

Howard Hughes, dítě ze zlaté klece 

Howard Hughes se narodil v Texasu v roce 1905 do velmi bohaté rodiny. Jeho otec Howard Robard Hughes st. vymyslel a nechal si patentovat ropný vrták. Tím zajistil své rodině i dalším generacím život v naprostém luxusu. Howard Hughes něbyl žádné zázračné ani geniální dítě, které by nějak vyčnívalo. Dosahoval průměrných studijních výsledku a mezi vrstevníky nevyčníval. 

Jeho matka Allene Gano Hughes byla doslova posedlá čistotu a svého syna se snažila až přehnaně chránit před bakteriemi a případnými nemocemi. Pro některé zvláštní způsob výchovy se na Howardovi v pozdějších letech neblaze podepsal. Ve dvanácti letech otiskly jeho fotografii místní noviny. Malý Howard Hughes totiž setrojil vlastní jízdní kolo s motorovým pohonem.

Od dětství byl velký nadšenec do letadel a svůj první stroj pilotoval v pouhých čtrnácti letech. V roce 1922 umírá Howardova matka kvůli komplikacím v těhotenství a o dva roky později v roce 1924 umírá na infarkt i jeho otec. 

Po smrti otce Howard Hughes dědí 75 procent multimiliónového dědictví, následně ukončí studium na Rice University v Houstonu a v roce 1925 si ve věku 19 let bere za manželku Ellu Rice. Howard chce začít zcela nový život a stěhuje se do Hollywoodu, kde má v plánu prorazit jako režisér a producent. 

Nadšený letec, který třikarát přežil pád letadla

Na co Howard Hughes sáhnul, to se mu minimálně z větší části podařilo. V Hollywoodu se mu jeho nadšení pro filmařinu vyplatilo. Jako scénarista sice moc nezazářil, ale jeho válečné letecké scény jsou legendární. Během natáčení snímku Pekelní andělé došlo k jeho první nehodě, při které zahynuli čtyři piloti a Howard jako zázrakem přežil. 

Nadšený pilot a filmař měl jednu pozoruhodnou vlastnost. Pokaždé, když se k něčemu upnul, byl schopen do svého nápadu vrazit nemalé peníze, velkou snahu a píli jenom proto, aby dosáhl svého vysněného cíle. 

Mezi jeho vůbec nejznámější partnerky a milenky patřila herečka Katherine Hepburnová, kterou si lidé často pletli s Audrey. 

V roce 1943 přichází další letecká nehoda. Howard havaroval při zkušebním letu s novým letadlem a ze čtyř lidí na palubě dva zemřeli. Třetí velká havárie se stala o pouhé tři roky později v roce 1946, kdy Howard utrpěl popáleniny třetího stupně. 

Odmítal se mýt, chodil nahý a skladoval nádoby s močí

Howard Hughes vyrůstal v podivné rodině. Jeho matka byla posedlá čistotou a strýc Rupert byl bisexuál. Po třech vážných leteckých nehodách trápily Howarda velké zdravotní problémy a trpěl bolestmi, které se snažil mírnit léky. Postupem času se stal závislý jak na lécích, tak na drogách, což prohloubilo jeho psychické problémy, které se ve třiceti letech naplno projevily. V důsledku všech stresových situací a dlouhodobého neléčení trpěl obsedantně kompulzivní poruchou. 

Po havárii v roce 1946 se zavřel na čtyři měsíce do promítacího sálu, kde nahý seděl v křesle a sledoval filmy. Odmítal vyjít ven a živil se mlékem a tyčinkami. Postupem času se vytrácel z veřejného života a na sklonu života se dokonce odmítal mýt a stříhat si nehty. 

Howard Hughes neměl žádný vlastní dům a celý život strávil po hotelech. Těsně před smrtí se zavíral do hotelových pokojů se zataženými závěsy, skladoval si nádoby s močí a odmítal vycházet. Po hotelech chodil jen v županou nebo úplně nahý. Bál se lékařů a když ve věku sedmdesáti let umíral, vážil pouhých 41 kilogramů při 185 centimetrech. Nejbohatšího muže planety před smutným skonem nezachánily ani všechny peníze světa..

Klíčová slova: