Drony soutěžily v likvidaci požáru nebo stavění zdi. Češi převálcovali konkurenci

Vědci soutěžili v "šikovnosti" jimi sestrojených dronů. Češi jsou nejlepší na světě - ilustrační foto
 

Čeští vědci z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze získali zlatou medaili na mezinárodní soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech. Týmu se kromě toho podařilo získat také první a druhé místo ve dvou dílčích disciplínách...

Úspěch a odměnu ve výši 250 000 dolarů (5,8 milionu korun) si technici vysloužili především díky intenzivní přípravě v místních podmínkách a unikátním přístupem k zadaným problémům, řekl Vojtěch Spurný, jeden z členů úspěšného týmu.

Postavit zeď, uhasit požár

Přístroje vědeckých týmů musely v závodech najít a likvidovat balónky umístěné ve vzduchu, stavět zeď či hasit požár. Na konci soutěže pak účastníky čekala závěrečná hlavní disciplína, která kombinovala prvky všech předchozích. V ní se technikům z ČVUT podařilo zvítězit.

Trénink v poušti

„Věděli jsme, že soutěž bude náročná, bude vyžadovat velkou přípravu, takže 36 dní před soutěží jsme se přesunuli do Spojených arabských emirátů, kde jsme trénovali v poušti," řekl Spurný z týmu multirobotických systémů ČVUT. Dodal, že před samotnými testy v terénu pracovali na svých dronech celé dva roky.

Drony si rozdělily práci

Za úspěch však český tým spolupracující i s americkými kolegy vděčí také takzvanému multirobotickému přístupu, který podle Spurného čeští vědci použili jako jediní z celkových 31 týmů z univerzit po celém světě. Jejich drony, které létají samostatně s využitím počítačových senzorů, spolu totiž spolupracovaly a zastávaly dílčí úlohy, čímž se jim podařilo splnit zadané úlohy rychleji a účinněji.

Průzkumník a stavitel

Přístup se osvědčil zejména v disciplíně, v níž musely autonomní helikoptéry ve spolupráci s pozemními roboty postavit zeď z náhodně rozmístěných kostek. „Rozdělili jsme jednotlivé úkoly pro drony a pozemní roboty, kde například jeden dron skenoval arénu a hledal místo, kde jsou kostky (...) a potom tu informaci předal pozemnímu robotu, který ji nemusel hledat, ale jel na předem danou pozici,“ sdělil Spurný.

Navázali na minulý úspěch

Čeští vědci dnešním umístěním navázali na úspěch před třemi roky, kdy v Abú Zabí získali kompletní sbírku medailí. Soutěž, jejímž cílem je podle Spurného posunout možnosti využití robotiky v každodenních situacích, se přitom loni a předloni nekonala a v budoucnu by se měla zřejmě pořádat každé dva roky.

Vědci jsou spokojeni

„Je to světový úspěch - nedovedu si představit, že by nebyl v národní expozici České republiky na EXPO 2020 v Dubaji. Před týdnem se v Abú Dhabí předvedly formule ČVUT, dnes drony... mám pocit, že naše EXPO v SAE už začalo,“ prohlásil podle vyjádření ČVUT Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, která odstartuje v říjnu.

Klíčová slova: