Kovbojský klobouk a uhrančivé oči: Slavného Marlboro mana Erica Lawsona zabila láska k cigaretám

Značka cigaret vytvořila Marlboro mana v roce 1954
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Americký herec a Marlboro man Eric Lawson byl v 70. letech považován za jednoho z nejpřitažlivějších mužů planety. Kovbojský klobouk, uhrančivý pohled a cigareta v ústech. Ženy po celém světě měly vylepné plakáty s okouzlujícím Erickem. Největšího propagátora cigaret, který nemohl bez tabáku žít, zabila jeho vášeň. Legendárnímu Marlboro manovi nakonec selhalo dýchání v důsledku takzvané chronické obstrukční plicní nemoci, za kterou stálo náruživé kouření. 

Kouřit začal ve 14 letech

Eric Lawson se narodil v roce 1941 a už ve svých čtrnácti letech začal kouřit. Jeho láska k cigaretám byla větší než jeho vůle. Právě proto byl jasnou volbou do reklam na cigarety.

Legendární Marlboro man se objevoval v reklamách od roku 1954 a Eric Lawson zažil svoji nejslavnější éru během let 1978 až 1981. Za to dobu se stal slavný po celém světě. Jeho tvář zdobila každou krabičku cigaret a sláva šla strmě nahoru. 

Ženy po celém světě toužily po tom tajemném muži s kovbojským kloboukem, uhrančivýma očima, drsným výrazem a cigaretou v ústech. 

Po třech letech, které ho proslavily po celém světě, se Eric snažil, aby jeho hvězdná kariéra nezačala upadat. Zahrál si v seriálu Dynastie, Charlieho andílci nebo v Pobřežní hlídce. Jenomže lidé zapomínají..

Eric Lawson se postavil na druhou stranu barikády 

Herce Erica Lawsona měla veřejnost nesmazatelně zapsaného jako "toho krasavce z krabičky cigaret". Proto pro všechny bylo šokem, když drsňák s cigaretou v ústech začal veřejně vystupovat proti kouření. 

Lawson vystupoval v protikuřáckých kampaních, kde parodoval svoji postavu Marlboro mana. Snažil se dávat rozhovory a vést diskuze s lidmi o tom, proč je kouření zdraví škodlivé. Využíval svůj vliv na to, aby odrazoval mladé lidi kouřit. 

On sám ale natolik miloval cigarety, že se jich nehodlal vzdát ani přesto, že věděl, jak moc jsou zdraví škodlivé. „Věděl, že mu to škodí, ale nemohl s tím přestat,“ nechala se v minulosti slyšet jeho manželka Susan Lawson. 

Herecká kariéra Erica Lawsona končí v jeho 56 letech v roce 1997. Při natáčení westernových filmů se zranil natolik, že nemohl v hraní pokračovat. 

Zabila ho láska k cigaretám

Ericu Lawsonovi lékaři diagnostikovali chronickou obstrukční plicní nemoc, což je onemocnění dolních dýchacích cest. Dochází při ní k zužování a ucpávání průdušek, a tím zvýšenému odporu v dýchacích cestách.

Na následky onemocnění v důsledku několikaletého kouření Eric Lawson umírá v roce 2014, ale není jediný Marlboro man, kterého potkal podobně smutný osud. 

Další Marlboro man David Miller zemřel na dušnost v roce 1987 a Davida McLeana v roce 1995 zabila rakovina plic.